nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Защо са тези героични пози, министър Ненчев?

С 25 войници ли ще се опрем на бежанската вълна към границите ни?

 

По силата на това, че живеят близо до границата с Македония, кюстендилци са свикнали вече на всичко. Какво ли не им мина през главата през последните 25 години - то не беше криза за бензин и нафта в новата държава, то не бяха блокади и ембарга, то не бяха колони автомобили с километри, то не бяха чудесии. Кюстендилци вече претръпнаха, ама от време на време и те изокват от изненада. Като например през последните дни от вида на американските бойни машини „Хамър”, разположени на граничния пункт Гюешево с въоръжени до зъби български войници зад картечницата на купола им.

 

като в холивудски филм,

 

само че в местно, българско изпълнение. Което веднага навежда на мисълта за лоша и провинциална имитация. Момчетата в „Хамър”-ите  си носят службата денонощно, изпратени на границата от военния министър Ненчев с обяснението, че така щели да помагат на полицията в охраната на границата ни с Македония от бежанци. Хей, министре, хей земеделецо, хей Ненчев - ти акъл имаш ли? Как тези 25 български войници ще се справят с евентуална вълна бежанци, каква ще бъде тяхната помощ при подобна, не дай Боже, ситуация като в Македония при Гевгели? И кой ти е казал, че бежанците, идващи от Гърция, ще тръгнат към България, та да пращаме военни на границата?Ама, били само 25 човека и били с лека бронетанкова техника? Че като са толкова малко защо ги пращаш,само да потвърдиш парадната роля на българската армия, която в общата си численост

 

не може да напълни един стадион?

 

 Ама, не, ще стоят на граничния пункт,ще се пекат на слънцето и ще „респектират”- кого,бе?

Изобщо, българската реакция по отношение на новата вълна бежанци от Близкия изток се оказа достатъчно смешна, та чак се чудя кои са по-големите смешници-нашите или братовчедите от Македония. Те, пък горките, проспаха масовата бежанска вълна и увлечени във вътрешно-държавни политически битки, не разчетоха сигналите от последните години.И изведнъж- о,ужас, те са тук,на наша територия. И взеха най-грешното решение - да тръгнат с палки и сълзотворен газ срещу тълпата, влязла от Гърция. При очевидното намерение на бежанците да ползват Македония само като транзитна територия по пътя на север. И стана една, истински цирк, който приключи вероятно след съвет от Европа, че така не бива.

 

Слушам министъра на външните ни работи Митов,

 

 и той познавач на проблема, македонската твърда реакция била придизвикана от факта, че за първи път македонците се били изправили срещу такава масова бежанска вълна, затова се били уплашили. Митов, познавам хората от повереното ти министерство, които се занимават с Македония, те си знаят работата, би трябвало да си прочетеш опорните точки, които са ти дали. Там сигурно пише, че сегашната криза на границата с Гърция е тежка, но онази от пролетта на 1999-а година около кризата в Косово е къде-къде по-голяма и драматична. Тогава на територията на Македония имаше над 350 000 бижанци от Косово, предимно албанци, които режимът на Слободан Милошевич насилствено прехвърляше на територията на Македония.

 

И македонците ги е страх „онези” времена да не се повторят.

 

Иначе сте прав, министре Митов, че работата с бежанците не е толкова проста и не е по силите на една отделно взета държава да се справи с нея. И понеже крайната дестинация на тези измъчени хора е Европейския съюз, ама по-развития такъв, проблемът трябва да бъде решен от Брюксел. Но не от бюрократизираната администрация там, а от общите усилия на всички страни- членки. Защото както е тръгнало, току виж, че вълната наистина свърне и към България /не че не си я имаме откъм Турция/ и тогава парадните номера на Ненчев се изгърмят като спукан детски балон.

 

Костадин ФИЛИПОВ

                                                            


Костадин Филипов

Костадин Филипов