nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Задава ли се Трета световна война?

“Заслугата” на кабинета на Бойко Борисов, че на бърза ръка ни направи фронтова държава

 

Конфликтът в Украйна, грижливо планиран и реализиран от ЦРУ, Държавния департамент и американското лоби в Европейския съюз, върна света към епохата на Студената война. Всеки ден дава нови доказателства, че военнолюбците се стремят да наложат нов дневен ред на света. Става дума за „хибридна война”, която включва всички сфери – засилване на военния потенциал, шпиономания и дезинформационни кампании, „активистка” дипломация и стягане на редиците на русофобите в Европа и другаде. Типичен похват от ледената епоха е, че самата Русия бе обвинена в разпалване на въпросната хибридна война

 

по добре известния модел „крадецът вика дръжте крадеца”.

 

С тази мотивировка в България дори бе даден старта на „лов на вещици” в медиите, които изпълнявали разпорежданията на Москва.

В тези условия НАТО отново получи водеща роля, след продължителен период на бездействие, нарушен единствено от либийската авантюра отпреди четири години. Атлантическият пакт открай време бе троянският кон на американците за поддържане огнището на напрежение на стария континент. Днес Вашингтон е улеснен от наличието на европейски разлом по линията Стара /Нова Европа. Последната обединява бившите страни от съветския блок плюс прибалтийските държави, някога в състава на Съветския съюз. В рамките на американската стратегия на противопоставяне на Русия, 6 от новите членове на ЕС са обявени за „фронтови държави”. Малкият, но ключов принос на правителството на Бойко Борисов, е че и България бе включена в тази компания, макар мнозинството от българите

 

да храни симпатии към Москва.

 

Какво предстои? Дрънкането на оръжие е задължителен реквизит към подхранваната от уж независимите световни медии истерика на тема „руснаците идват”. Почти целогодишното провеждане на военни учения и маневри в близост до руските граници, както и трайното разполагане на военни контингенти във въпросните „фронтови държави” са част от този вече осъществяващ се сценарий. Същевременно навсякъде американците и техните съюзници в ЕС засилват политическия натиск за запазване и разширяване на санкциите срещу Русия, който се съчетава с дестабилизиране на онези политически партии и дейци, които заемат по-независима и балансирана позиция. Примерът с отстраняването на правителството на Орешарски е показателен, но не и единствен.

Естествено,

 

Кремъл не остава длъжник

 

на своите нови/стари недоброжелатели. Ответните мерки по засилване боеспособността на руската армия, както и зачестилите маневри на различни бойни единици, представляват логичен отговор от страна на една велика сила, която с тревога наблюдава как НАТО я обгражда отвсякъде. Всичко това увеличава риска от инциденти, които бързо могат да прераснат в сериозен конфликт. Тази опасност обаче като че ли не тревожи американските власти, които неотдавна одобриха изпращането на „летално оръжие” в Украйна. Както се вижда, уроците на историята все още не са усвоени или пък са забравени днес, когато отбелязваме 7 десетилетия от Втората световна война. 

 

Д-р Емил ЦЕНКОВ


Д-р Емил Ценков

Д-р Емил Ценков