nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Политиците погребват военното разузнаване

Уволниха шефа на служба „Военна информация”, защото защити “честта на пагона”

 

За разлика от много анализатори и коментатори аз смятам, че всичко във връзка със скандалите в последно време около военното разузнаване и уволнението на директора на Служба „Военна информация” Веселин Иванов е ясно.

Първо, потвърждава се, че представата за реформи на Реформаторския блок, в случая в лицето на министъра на отбраната Николай Ненчев, е „рязане на глави”, освобождаване на длъжности и назначаване, както казват, по метода „свой”. Поне няма нужда да си задаваме въпроса „Кой?”

 

Това не важи само за споменатата служба

 

в системата на отбраната.

Второ, шефът на военното разузнаване бе уволнен, защото не отстъпи от приципа „За честта на пагона!” На 7 ноември, когато прие високата държавна длъжност министър Ненчев обеща да работи за честта на пагона. И веднага се захвана с воените разузнавачи и досиетата на техните чуждестранни сътрудници. Веселин Иванов не предаде архивите, от които толкова много се интересуват определени политици, на т.нар. Комисия по досиетата. Но и министърът не му отдаде писмена заповед, разбирайки, очевидно че, ще попадне под ударите на закона. Но за сметка на това подписа заповед за уволнение.

Трето, намесата на политическото ръководство във военното разузнаване показа липса на професионализъм за управление на тази специална материя. Не може НАТО и ЕС да изпращат благодарствени писма до директора на службата Веселин Иванов, а българският министър на отбраната

 

да мисли точно обратното.

 

Опитите за партизиране на военното разузнаване подсказват намерения за използването му за политически цели. Дано не се случи!

Четвърто, което потвърждава третия извод, опитите за назначаването на партийно оцветен директор на службата, които вече са публична тайна, не може да не доведат до сериозни последици. На всички е ясно, че във Въоръжените сили няма място за непрофесионализъм. Подобна кадрова политика обаче у нас е напълно възможна. Тя е резултат от т.нар. коалиционен компромис. За да се запази, изпълнителната власт и нейната парламентарна подкрепа са готови да разбият една добре работеща структура. Най-вероятно

 

и това е някакъв политически интерес.

 

Така завоеванието, наречено департизиране и деполитизиране на армията, ще бъде безвъзвратно загубено.  

И накрая, повече от ясно е, че кадровите промени във военното разузнаване се правят под политически натиск. Министърът издаде заповед за уволнение без да има сигурна номинация за нов директор. Този ход е още повече нелогичен поради факта, че след месец или два депутатите трябва да приемат закона за военното разузнаване. Можеше да се изчака. Партийно-политическият интерес обаче не може да чака. Заради това ще продължава да страда държавата.

 

Спирдон СПИРДОНОВ


Спирдон Спирдонов

Спирдон Спирдонов