nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Полицейски колиби и присъствия

Когато униформените ни потрябват – все ги няма

 

Епицентърът на новата българска история - пространството, което включва сградите на Народното събрание и катедралния храм "Св. Александър Невски" се увенча и с полицейска колиба като илюстрация на старата българска поговорка "Празна раница не пази граница". Протестите на униформените със сигурност имат своите основания, но народонаселението - също, когато гледа на тях като на глезените деца на демокрацията. Крайното мнение, че това са институции, които съществуват с единствената цел да се самозадоволяват и са си напълно самодостатъчни се подкрепя от незначителното им влияние върху живота на целокупното българско общество, заглъзнало в битова престъпност, война по пътищата, хулиганска агресия, корупция на практически всички доморалси "елити" и на всички институции, в които "служат на обществото" въпросните униформени.

 

Безсрамната демагогия на управляващите,

 

много от които са използвали службите на вътрешното министерство като трамплин в осъществяването на алчните си лични амбиции се възприема в най-добрия случай като бръмчене на досадни мухи-месарки в запуснатата къща на уж гражданското ни общество.

Един от аспектите на тоталното бездействие на униформените "пазители на реда" е споменатата вече война по пътищата. Загубите ни в човешка сила в тази война са по-големи от тези в гражданската война в Украйна, но в мирното ни Отечество те се възприемат като неизбежно зло. И на този фон нелепо звучат елейните изявления на разни началници с фуражки - например по повод безкрайните задръствания в празнични дни по магистралите и по ремонтите на кръстовища в големите градове. Стотици хиляди вече са го изживяли със съзнанието, че

 

така ще е цяло лято - за наше добро, разбира се.

 

Пек, бензинова смрад, изнервени шофьори, резервоарите олекват, колоните се движат със скоростта на саката костенурка. А от радиото мъжественият глас на някакъв началник от пътна полиция внася спокойствие - навсякъде е осигурено "полицейско присъствие". Наглеците преварват всички по аварийното платно, блокират линейки и пожарни, създават конфликти, сеят раздразнение, да не говорим за етика, правила и други тинтири-минтири... И чак когато с хиляда зора преодолееш с повечко късмет безконечната "тапа", виждаш как полицейското присъствие е подпряло задните си части на мантинелата

 

и люпи слънчоглед,

 

изпълнявайки служебния си дълг... да присъства.

Статистиката е нещо странно - единствено в България с нарастването на броя на униформените пазители на реда нараства битовата престъпност, транспортните произшествия, хулиганските прояви, кражбите, изнасилванията и какво ли не още. Полицейската колиба на площада е само един от симптомите на боледуващото ни общество.

Тъжно е най-вече това, че лекари няма...

 

Йото ПАЦОВ


Йото Пацов

Йото Пацов