nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Оставете Ванга на мира – тя не беше антихрист!

Тя бе земен човек, който живееше в хармония с хората и Бога

 

Странна ми се струва компанията с Учителя Петър Дънов, в която свещеници понякога поставят моята някогашна съгражданка Ванга. Разбрахме – поповете не ги харесват, често аха-аха и да ги анатемосат, но защо ги поставят на скамейката на домораслата Инквизиция заедно? Може би дори биха ги качили върху кладата, ако  бяха живи? Между Петър Дънов и Ванга има, както се казва, „малка, но съществена разлика”.

Дънов  изповядаше своя философия, изградена като учение и вяра, които разпространяваше и затова беше наречен Учителя. Той  имаше и своите последователи, между които и едни мои дядовци, а и сега ги има. Което не можем да кажем за родената в Струмица, сега в Македония, Вангелия Гущерова, известна в България и извън нея просто като Ванга.

Досещам се с какво Петър Дънов толкова години

 

е трън в очите на ортодоксалните духовници.

 

Но нямам никаква представа с какво Ванга е заслужила тази „чест”. Незрящата петричанка, лека й пръст, не остави зад себе си нито философия, нито изградено учение, за което църквата ни да се хване и да отрича. Зад себе си тя остави спомена на хиляди хора, на които е помогнала, като им е дала надежда и им е вдъхнала кураж. На никого от тях – поне аз не знам, тя не е внушавала отказ от Бога или от вярата, та сега, вече покойница, костите й отново да се разравят. Напротив. Ванга беше дълбоко набожна жена, религиозна и вярваща дори в годините, когато това в Петрич се приемаше на нож от местните власти. Може да не е знаела евангелските текстове, с които сега се замерят нейните противници и защитници. Но тя имаше природната интелигентност и чувствителност да знае на кой Бог да се моли и кръсти.

И не случайно  в култовото място Рупите поиска да построи храм, чиято каноничност вече толкова години се оспорва от православната ни църква. Но за това Ванга няма вина – каноничен или не, храмът на Рупите се превърна в място за поклонение на хиляди хора от страната ни, пък и извън нея.

 

Независимо, че Ванга вече не е между живите,

 

 но гробът й е там. И се питам дали фактът, че това място се посещава по-масово, отколкото каноничните храмове в района, не е една от причините за раздразнението на родните духовници? Хората отиват без някой да ги кара. Между тях има и вярващи, и не толкова вярващи, и  откровени атеисти, и болни, и здрави, и хора, на които Ванга е помогнала и други, които само са чували за нея и за възможностите й да помага. Някои са водени от преклонение пред нея, други от чисто любопитство, но потокът от хора тече и не спира. В един публичен дебат чух като аргумент на двама млади свещеници от Сливен против Ванга, че някои не били доволни от нея защото не им била „познала”. Сигурно има и такива, особено ако са отивали на сеансите при нея с прекалено големи очаквания. Но ако от всички, на които тя е гледала, има поне един в повече доволен, отколкото недоволни,

 

си е заслужавало да върши своята работа.

 

В Петрич Ванга дълги години бе просто „Ванга гледачката”. Не беше врачка, но не беше и пророчица. Вероятно защото никой не е пророк в собственото си село, нали? Вярно, това „пророчица” е по-благозвучно и авторитетно, но не отговаря на истината. Тя стана „пророчица” когато в града започнаха слуховете, че е била взимана със специален транспорт в София, за да „гледа” на хората от висшите партийни и държавни кръгове, или по-точно за техните съпруги или дъщери. Във времето на отричането на окултизма и неговите прояви, да се срещаш с „гледачка” е далече по-непрестижно от това да имаш сеанс с „пророчица”.

Затова бяха и напъните посмъртно да я обявим едва ли не за нов Нострадамус на нашето време. Била предвидила и земетресенията в Япония, казват... На всички тези хора ще кажа, че Ванга вече има изградена около себе си митология, която не бива да се обременява и натоварва с нови „предвиждания”.

Колко от българските новоизлюпени ерзац политици на прехода се хвалеха след срещи с Ванга, че тя им е обещала блестяща  политическа кариера и държавническа власт?

 

Смешници, които не си даваха сметка,

 

 че за хилядите, които я посещаваха дори в годините в края на живота й, когато вече бе уморена и говореше трудно, има далече по-голяма смисъл  да помогнеш на човека в неговата болка и страдание, отколкото някой некадърник, вече забравен, да получи гаранции за собствената си мизерна кариера.

Ванга беше земен човек с изострена чувствителност и природна дарба, която беше поставила в услуга на хората. Тя живееше в хармонията между вярата в Бога и познанието за болките на чакащите отвън. Дават ли си сметка наострените против нея свещеници за причината, поради която при нея имаше опашки, когато храмовете им бяха празни. И чия е вината за това? Колко от енорийските свещеници и днес могат да се похвалят, че познават подробно и отблизо болките на своите енориаши. И колко от тях имат доверието на вярващите така, както тя приживе имаше доверието на вярващи и невярващи. И колко от енориашите могат да твърдят, че са намерили утеха и лек за болките си в църковния храм.

 

Дали църквата нахрани гладните,

 

 дали излекува болните, или просто дали им вдъхна надеждата за по-добър живот.

След началото на промените от края на 80-те години у нас българите имаха силна нужда от опора на вярата си, че всичко ще се нареди по новому. Къде беше тогава църквата да ни да даде тази опора и да приеме обратно в лоното си обезверените българи. Не, тогава точно църквата ни се раздели и още повече обърка паството, и то, както стана ясно най-накрая, заради това кой да контролира свещоливницата. И кой, в крайна сметка, ще изгони търговците от храма...

Чувал съм от обвинение от свещеници, че ако не е била Вангелия Гущерова от Петрич, сега нямало да има истинско нашествие от врачки,  пророчици, гадатели, астролози и какви ли не още, които заливат дори и екраните

 

на някои „сериозни” телевизии и издания.

 

Сравняването на Ванга с тези новоизлюпени измислени и надути визионери е може би най-голямата обида за всичко онова, което петричанката направи в годините преди 89-а. Да не мислите, че й беше леко, че всичко около нея е вървяло гладко. Тя може би и не е съзнавала стойността на своето дело, отворило вратите на едно ново познание за силата на човека и неговия разум.

Ванга не беше светица, но не беше и антихрист. Затова, оставете покойницата да почива в мир на брега на Струма покрай топлите води на Рупите.

 

Костадин ФИЛИПОВ

 

                    


Костадин Филипов

Костадин Филипов