nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Новото правителство - некомпетентно и неморално

Реакциите за новото правителство варират от телешки възторг (квинтесенцията на което е един коментар на Дарик радио "Браво, браво, браво"), до недоволство. Но някакси го приемат за нормално това правителство. Какво толкова мърморим, дайте шанс да се оправят нещата... А правителството е ненормално, морален изрод, недоносче, съставено от политически партизани, случайни хора, вместо компетентни.

"Възмутете се!" - написа не толкова отдавна Стефан Хесел. Няма кой да го чуе в България. Тук приказките за морал и принципи са само за постигане на политически цели, влизане във властта. Да се съюзим с мафията, за да правим реформи...

Министър Христо Иванов миналата година наричал Борисов и Цветанов мутри, които трябва да напуснат политиката, протестът бил и срещу тях като модел на управление. В интернет извадиха какво е писал във Фейсбук през септември 2013 г.: "Ако протестът наистина е срещу мафията, това значи, че е И срещу Борисов, Цветанов и ГЕРБ като модел на партийно строителство и управление. ...Ако говорим за "операция чисти ръце", това не може да не включва и изрично искане Борисов и Цветанов да напуснат политиката (защото оставката на Орешарски е само първа точка, нали?!)." Някак да говориш за морал и след тия думи да станеш министър в правителството на Борисов... Лидерите на Реформаторския блок декларираха няколко пъти, че няма да приемат Борисов за премиер, няма да правят коалиция с ГЕРБ.

Все пак, компромис трябва да има. Правителство трябва да има. Но на какво прилича сегашното? Кърпеж от политически еднодневки и партийни партизани. Чиновник, завършил в Свищов, финансов министър. Счетоводителка ще управлява енергетиката. Адвокат ще управлява икономиката. Земеделец - военен министър. Тия ли ще спасяват страната в сегашната криза? Тя не е само икономическа, до нас има Ислямска държава, бежанци, не се знае какво ще стане, има нова Студена война. По-добре експерти, вместо сегашните некомпетентни политически креатури.

Сегашната комбинация от партии за съставяне на правителство беше предизвестена. Независимо от противоречивите декларации на РБ, те се очертаха като патерица на ГЕРБ още миналата година при учредяването си. Партията АБВ на Първанов си беше тайна патерица на Борисов, по замисъл. Първанов и Румен Петков са комбина с Борисов от край време. Затова сeга всичко си идва на мястото.

И нищо чудно тази коалиция да изкара пълен мандат, въпреки предвижданията за скорошни избори. Защото много от сегашните малки партии няма да попаднат в следващ парламент и ще предпочетат да се комбинират в коалиции сега, отколкото да рискуват с нови избори. И са странни възраженията на разни интелектуалци, които бяха сред протестиращите - Вежди Рашидов не бил приемлив за министър. Ами Борисов приемлив ли е за премиер? Вежди не приемат, но Борисов го приемат. Пеевски е скандал, Борисов не е...

И развиват теории, че протестиращите от миналото лято не били виновни, че реформаторите не били виновни, това било единственото възможно правителство.

НЕ е единственото. Реформаторите можеха да тропнат с крак и да не допуснат Борисов за премиер. Те така и обещаха, впрочем, ама това били трикове, както каза Лукарски. Е, сега ще се видят на следващите избори.

ГЕРБ щеше да предложи друг премиер. Например Кристалина Георгиева, еднакво добре приета от Щатите и от ЕС, в сегашната изострена международна обстановка.

А протестиращите, поне искрено протестиращите, са били слепи, затваряли са си очите. Някои наивно викаха "Не сме против туй, за да се върне онуй". Е, върна се. И мнозина са се правели на дръж ми шапката, че не виждат кой за какво протестира, кой какво организираше по площадите и дори плащаше на студенти да протестират. Да, плащаха и не само на студенти, ами и за разни пърформанси на площада.

На ви сега Борисов. Мнозинството по площадите точно това искаше. Мнозина не смеят да си признаят, че го харесват. Но има и интелектуалци с претенции, които открито агитират за него.

А да приемаш Борисов, да си затваряш очите как гази закона, е като да приемаш за нормално да даваш подкуп на полицай. Прага на поносимост към корупция у нас е висок. Затова България е бедна и корумпирана държава.

Има една римска поговорка: Роденото в лъжа умира в престъпление.

 

Иван БАКАЛОВ


Иван Бакалов

Иван Бакалов