nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Гласът на пенсионера – 40 лева?

Партиите нищо не губят от коледната милостиня за възрастните хора, даже са на печалба след подаянието

 

Коледните добавки към пенсиите едва не предизвикаха правителствена криза. Вицепремиерът Ивайло Калфин каза, че пари за това трябва да се намерят, а министърът на финансите Владислав Горанов отсече, че няма откъде. Калфин нямаше как да отстъпи, АБВ можеше да оттегли подкрепата си за правителството и пак да го разклати. Всичко това в момент, когато Патриотичният фронт се заинати за един заместник-министър.

Затова Бойко Борисов отиде при Горанов на крака и му каза да намери отнякъде 50 милиона. В края на краищата въпросът беше решен соломоновски – добавки ще има, но само за най-бедните, т. е. за хората с пенсии до 286 лв.

Това е официалният праг на бедността. Лошото е, че под него са 62 процента от пенсионерите, милион и триста хиляди души, а средната пенсия е малко повече: 307,60.

Любопитно е обаче защо ГЕРБ зае тази позиция. Още след изявлението на Горанов парламентарната група се е събрала и е осъдила думите му като непремерени. Заради него, казали депутатите, ще загубим гласовете на пенсионерите. Вярно, преди да влезе в голямата политика, при едно посещение в САЩ Борисов ги определи като лош човешки материал, но и пенсионерът, и ромът, и финансовият министър на изборите имат по един глас. Пътят към властта минава през него. Всъщност една партия, за която биха гласували всички пенсионери – 2,2 милиона души – щеше да има абсолютно мнозинство.

Затова се прие решението за 40 лева коледна добавка – на толкова нашите управляващи оценяват пенсионерския глас.

Освен че е евтин, той се поема от държавния бюджет, така че партиите нищо не губят. Те получават държавна субсидия по 11 лева за избирател, гласувал за тях на последния парламентарен вот, или 44 лева за пълен мандат. Така че при 40 лева добавка засега са на печалба.

Никой обаче не споменава за удължаване на мораториума върху увеличаването на пенсионната възраст. Орешарски не го отмени, а само го отложи. Така че от нова година тя ще продължава да расте и колкото повече остаряваш, толкова повече ще ти остава до пенсия. Целта е да я получаваш посмъртно, за да не тежиш на бюджета.

 

Крум БЛАГОВ


Крум Благов, коментатор

Крум Благов, коментатор