nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Цветан Василев забранен в българския ефир?

Неказанато от скандалния банкер плаши всички в държавата, а най-много треперят медиите

 

Цели две седмици слушаме оправданията на политиците кога, защо и дали са се срещали с Цветан Василев преди кризата в КТБ и бягството му в чужбина. Банкерът, който само преди година и половина беше определен като най-влиятелна личност у нас в класацията на българското издание на „Форбс”, сега е избягван като прокажен. Не само от политиците, но и от медиите, защото

 

телевизиите излъчват оправданията на политиците,

 

но не и думите на Василев.

Интервюто му беше публикувано в последната неделя на март не от някой голям национален вестник, дори не беше излъчено от неговата Тв 7, а излезе в един не особено посещаван сайт. Въпреки това то беше прочетено от над 210 хиляди души само за първите четири дни, което означава, че представлява несъмнен обществен интерес. Явно Василев има забрана за достъп до българския ефир. Някога това беше обичайна практика в единствените тогава държавно радио и телевизия. Сега това би трябвалое невъзможно, но… Добре че има интернет.

Василев поднася

 

пикантни подробности от задкулисието.

 

Според банкера Делян Пеевски го изнудвал да му прехвърли някакви акции, но не казва с какво е бил заплашен. Той предупредил Иван Искров какво се готви срещу КТБ, освен това тайно се срещнал със Сергей Станишев, Лютви Местан и Бойко Борисов. Междувременно видни журналисти си изтеглили влоговете. Тук  Василев изрежда имена, без да пази банковата тайна.

Какво си е говорил с политиците банкерът обаче не казва. Бил депозирал показания пред двама нотариуси, които ще се публикуват, ако той бъде убит. Василев твърди, че получавал заплахи за живота си. Това е удобен предлог да настоява пред сръбските власти да не го връщат в България. Цялото интервю е сигнал – не ме закачайте,

 

че истината ще се разчуе.

 

По казуса Бареков и политическия проект „България на гражданите“ Василев не казва нито дума, а журналистът услужливо не го пита. Не се говори и за неосъществената покупка на в. „Труд“ от Петьо Блъсков, нито за продажбата на вестниците на Ирена Кръстева на ирландска групировка, сделки, които бяха обявени шумно през април миналата година, пък не се състояха. Което буди подозрението, че освен отговорите банкерът си е написал и въпросите.

След Василев и партийните лидери трябва да чуем и медийните босове. Наистина ли имат забрана да дават думата на банкера и откъде идва тя?

 

Крум БЛАГОВ


Крум Благов

Крум Благов