nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Обеззъбени сме до дупка

Ако у нас си затворник, зъболечението ти е осигурено, ако работиш или си пенсионер - не 

 

Когато преди дни чух, че 260 хиляди пенсионери са без нито един зъб в устата, отхвърлих неприятната новина и я скатах в дългата редица на лошите статистики. От типа, че сме най-нещастни, най-неграмотни и най-страдащи от какви ли не болести. Но в следващият миг си дадох сметка, че 260 хиляди са огромен брой хора. Това е повече от населението на Бургас с беззъби хора с безпомощни уста. Те не могат да дъвчат пълноценно, те не могат да се озъбят гневно, техните усмивки са засрамени, те нямат нужда от четка и паста.

Здравната система успя да измени вида ни. В антиутопия, събрала всички потърпевши на едно място, въображаемо НЛО би описало българския род като едно колективно беззъбо същество. Тези 260  хиляди души може би дълго са живели с философията „да са живи и здрави предни зъби”. Със сигурност са прекарали прехода, стискайки зъби. Сега вече поне нищо не ги боли. Поне в устата. Пълна дупка на новото ни здравеопазване , в което всичко се плаща. 

Странно нещо е беззъбието. Устата на малкото бебе е път към бъдещето, празната уста на стареца е бездна към небитието. Има и други детайли.  Ако си затворник в България например, зъболечението ти е осигурено. Ако работиш или си пенсионер - не. Пленници сме на една вулгарна пазарна здравна система. Имаш пари –имаш зъби и обратното. Средствата за реимбунсация на тези услуги са минимални и според Българския зъболекарски съюз са замръзнали вече 13 години.

Темата спорадично пресича за кратко общественото внимание под формата на числа и пресконференции, но никога не е ставала повод за значим обществен дебат – такъв,какъвто има за парите за болниците, например. Субсидиите за болнична помощ са за милиони и се обсъждат непркъснато, а за помощ за зъболечение чуваме рядко. 

За проблема преди време високопарно се изказа  д-р Николай Михайлов. При протестите през февруари 2013-а , той отбеляза: сред протестиращите виждам мнозина с незадоволителен зъбен статус. Политически изказ доби метапроблемът още в първия ден на 42-то Народно събрание. От името на ДПС, Христо Бисеров ехидно попита ГЕРБ за денталната им сензитивност: „Боли ли, боли ли като ви вадят зъбите?” 

Останалото е статистика. От която обаче няма особена полза, ако липсват средства и визии за решаване на проблема. 251 млн. лева са необходими годишно за безплатното обезпечаване на възрастните. Според Българския зъболекарски съюз нацията ни е с най- развалените зъби, като само 25 на сто могат да си позволят да посещават зъболекар.  Досегашната лепта на държавата е така мизерна, че пломба не я лови – за обикновена такава се доплащат 4 лева. Същото е и ако ни вадят зъб с упойка. Отделно се заплаща 1.80 за преглед и зъбен статус. И потребителска такса. 

Повечето пенсионери са пропуснали момента да спасят зъбите си на по-млади и по-платежоспособни години. Казвам това само за справка – при хората над 70 години няма кой знае какво да се пломбира и вади. Цели 13 на от тях са тотално обеззъбени. 

Видяно през частните случаи това може да изглежда така:

Иглика, 76, държи на външността си: „Преди пет години загубих жилището си и преди три години предните ми зъби се счупиха – беше като кошмар след кошмара. Не можех да дъвча, не смеех да се усмихна и почти не можех да се храня, защото и задните ми зъби се изпочупиха. Тогава синът ми каза, че в Александровска болница могат да се направят много процедури на достъпни цени. Вадене на зъби, фронт, пломби. Правят го студенти под контрол на преподаватели, това са техни курсови работи. Цялата ми фасада беше подновена за около 400-450 лева, без протезиране. Но всичко става бавно. Започва те едно момиче, довършва те неин колега – ти си част от тяхната практика. Добри са и са честни. Аз съм правила доста подаръци, но никога пари. И съм много доволна, но всичко продължи близо 2 години. И да не забравяме,че това е възможно само в университетски градове.”

Хари, 75, стегнат и младолик: „Аз съм от хората, които отрано разбраха какво ни чака след края на безплатното здравеопазване. Работих доста до късно и година преди да изляза в пенсия попаднах на добра стоматоложка и се захванах да реша този проблем. Точно така – това е проблем и той трябва да се планира и решава. Направих а ми металокерамика на долната челюст за около 2000 лв. и едва сега, след три години ми се явява проблемът с горните зъби. Вече нямам възможности, а и изпитвам психологически страх от протезирането, но нямам друг изход. Изпитвам ужас от това, че дикцията ми ще се промени, или че някога протезата ще ми се размести  пред внуците. И все пак е по-добре да ида при тях в Австрия със зъби, отколкото с дупки в устата.”

Яна, 69 , със следи от отминала хубост: „Изоставих зъбите си след една дълга депресия. Не вярвах, че си струва да се занимавам с тях, бях се подготвила за смъртта. Но това отмина и сега се виждам в пълна невъзможност да реша проблема със зъбите . Нямам ги парите, а и нервите ми не са за такива изпитани. Лятото отидох и по пътека ми извадиха три от зарязаните корени. Зъболекарят каза – на частно това щеше да ви струва 500 лв . Сега чакам да продам един имот, за да направя следващата крачка. Моя приятелка си направи фронтовете горе и долу за около 2000 лв. при приятелка-стоматоложка. Сестрата на друга – тя е млада  си прави зъбите тука всяко лято, като идва от Испания. Свекървата на Мая, малко над 80-те в Унгария, си е направила безплатно импланти  - т.е. там има пребогата реимбурсация за пенсионерите.

Владо, на видима възраст около 60, е интелигентен човек, очевидно пострадал от психическо заболяване. Често го виждам да блуждае като свободен електрон из квартала. В устата си той има приблизително един горен зъб и четири долни. За психично болните, които не се сещат да отидат да си оправят зъбите би трябвало да има специални пакети. Болка двойна - и на душата, и на устата.                     

Според зъболекарския съюз безплатна стоматологична помощ за социално слаби, пенсионери и с някои заболявания може да стане чрез финансиране по европейски програми. Чудесно – дано утопията завоалира антиутопията. В стратегия до 2020-та г. се говори за безплатни протези за пенсионерите. Сега, когато се крои и новият бюджет, е нормално страдащите безъззъби усти да извикат за помощ.

Но някак не чуваме тази тревогата да ехти в публичното пространство.

 

Румяна БРАТОВАНОВА


Румяна Братованова

Румяна Братованова