nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Армията ни – жертва на политиците

Парадоксално - съкращаваме войската, а искаме да охранява и границата

 

Парадоксално, но Българската армия, която по Конституция трябва да защитава териториалната цялост на страната ни, е ... незащитена. Това състояние продължава повече от две десетилетия. В началото на 2015 г. то не се променя. Напротив!

Раздирана е от политически решения и слухове. Така че да става все по-малка и с все по-големи надежди за превъоръжаване и модернизация, но, както се казваше в едни филм, друг път. Така че да има непрекъснато напрежение сред военнослужещите, за да нямат настроение, което може би някой го желае, да си изпълняват по най-добрия начин положената клетва.

 

Незащитена. От какво?

 

От постоянното намаляване на нейния състав. От 136 хиляди преди 25 години, днес тя е по-малко от 30 хиляди. Тази генерална линия на промените ще продължава. 43-ото Народно събрание гласува военен бюджет за 2015 г., който по признание на самото Министерство на отбраната ще наложи съкращаване на 4600 души от списъчния състав. И то допълнително, т.е.

 

извън свободните от две години около 3 хиляди места.

 

От фалшиви обещания на политиците. Днешната управляваща коалиция записа в споразумението си, че няма да намалява числеността на Българската армия. В същото време нейните парламентарни групи дадоха на войската 77 млн.лв. по-малко разходи в сравнение с миналата година. И уточниха, че вземат от парите за персонала. Т.е. не съкращавайте, но пари за заплати няма.

От пенсионни реформи. Има неистово желание да се промени режимът за пенсиониране на военнослужещите, както и на останалите служители от сектор „Сигурност”. И то в ущърб на хората. Първото правителство на Бойко Борисов въведе възраст, като условие за придобиване право на пенсия.  Следващото – на Пламен Орешарски, върна старото положение и остави като изискване само определения по закон осигурителен стаж. Служебният калинет на проф. Георги Близнашки отново предложи отнемане на това социално право и нажежи атмосферата в армията. По всичко личи, че днешните управляващи ще продължат тази политика. На кого да вярват военнослужещите? 

 

Как да не подават рапорти за уволнение?

 

Само че от това губи сигурността на държавата. Отиват си подготвените, в които са инвестирани милиони.

Парадоксално, но факт! Съкращаваме войската, а искаме да охранява и границата. Защото МВР се предаде пред трудностите. Четвърт век армията бе последна грижа на управляващите. Сега искаме за три месеца да възстанови закритите от политиците на демокрацията Гранични войски. Да ликвидира стотици хиляди мини, с които бизнесът печелеше през труповете на десетки работници. Да спасява пострадали при природни бедствия, при положение, че политиците местеха от ведомство на ведомство на Гражданска защита до силно намаляване на нейните способности. В същото време да изпълнява съюзнически задължения и да се готви за война, ако някой реши да ни я обяви. От това по-голям парадокс, едва ли има!

 

Спирдон СПИРДОНОВ

 -------------------------

*Авторът е полковник от запаса, бивш главен редактор на в. „Българска армия”, а сега – главен редактор на в. „Българско войство”, сп. ”Военен глас” и сайта „Otbrana.com”.

 

 


О.з. полковник Спирдон Спирдонов

О.з. полковник Спирдон Спирдонов