nabore.bg

Тежката дума

Фронтално: Който не слуша Лавров, ще слуша Шойгу, каза Москва

На 25 ноември 2018 г. три украински военни кораба навлизат  в черноморските териториални води на Русия при Керченския пролив, като пренебрегват предупрежденията на руските гранични служби и извършват няколко опасни маневри. Руските военни се виждат принудени при това поведение  на украинските кораби да приложат сила и да ги отведат в пристанището на Керч.
   Киев, естествено, има друга версия, твърди че неговите военни кораби  са били в „неутрални“ води и описва действията на руските военни като провокация. Киев  избягва обаче да отговори на два въпроса:
1. Държавното ръководство на Украйна знае, че след връщането  на Крим към майката родина – РФ, има споразумение (2013 г.),съгласно което украинските власти са задължени да уведомяват руските за проектирано преминаване на техни военни кораби през Керченския пролив и да получат съответното разрешение. В случая те не са получили разрешение, тъй като e нямало уведомление. Въпреки това, украинските военни решават да нарушат руските териториални води.
2. Украинските военни пренебрегват  предупрежденията на руската гранична охрана, че се намират в руски води и дори започват извършване на опасни маневри.
 

Целта на тези действия?

- Около една седмица преди този инцидент НАТО и САЩ поискаха разрешение от РФ, техни военни кораби да влязат в Азовско море. Москва отказа и им бе заявено, че и в бъдеще няма да бъдат допуснати в Азовско море. При такава обстановка можем да си обясним поведението на украинските военни като  проверка на руска реакция, при опит на натовски военни кораби да навлязат в Азовско море, нарушавайки руските териториални води. Значи става дума за предварително подготвена провокация.
 Че това е така, разбираме от признанията на украинските моряци, които са знаяли, че ще навлязат в руски води, въпреки липсата на разрешение за подобно действие.
Че това е така, разбираме и от признанието на началника на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Владимир Хрицак, който заяви в свое изявление, че на украинските военни кораби се намирали служители на СБУ, предадоха световните агенции и Sega.bg. Според Хрицак, екипът на контраразузнаването е бил там в „подкрепа“ на въоръжените сили на Украйна. В какво е трябвало да се изрази подкрепата?  В придвижване на украинските военни кораби с помощта на гребла или платна?
Не, разбира се!
Екипажът и контраразузнавачите са били наясно, че преминават незаконно през чужди териториални води и е много възможно да има усложнения, с които могат да се справят само добре обучените разведчици.

Вашингтон, НАТО, Киев има обща цел:

- Провокацията на Киев може да доведе до сериозен военен сблъсък,  стрелба, жертви и като последица очернянето на Русия като агресор, който убива и окупира цяло едно море. Иде ред на богато платената жълта медийна пропаганда, включени са ООН и СС, ще има налагане на нови санкции, спиране на „Северен поток 2“ и покупки само на скъпия американски втечнен газ, разполагане на американски военни бази непосредствено до руските граници.
За съжаление, руският отговор попари розовите мечти на светата тройца – Вашингтон – НАТО – Киев.
- Втората цел – спечелването на втори президентски мандат от Порошенко. Въведеното военно положение в 10 области, с което
 се цели излъскване на образа на Порошенко до степен на неповторим борец за независима и свободна Украйна. 
- Трета цел – САЩ  да принуди Германия да се откаже от проекта „Северен поток 2“, защото осъществяването му ще доведе до спиране на подаването на газ за Европа през Украйна и до огромни финансови загуби за страната от транзита.
 Сметки без кръчмаря. А Западът?
Германският Frankfurter Allgemeine Zeitung от 26.11.18 г. „Обявяването на военно положение в Украйна е една доста проблематична реакция в отговор на нападението на руската гранична охрана на украинските военни кораби..През последните почти 5 години от руската агресия срещу Украйна е имало далеч по-опасни ситуации на фронта, които страната преодоля без такава утежняваща крачка. Президентът Порошенко промъкна своя първи, остър указ с дълбоко радикална намеса в гражданските права , свободата на медиите и ограничаване на свободата на събиранията предвид нарастващата критика..,обаче остава едно съмнение: През март 2019 са президентските избори и заемащият длъжността (президент) почти няма изгледи за втори мандат“. По случаите в Азовско море се вижда ясно, че   Путин не е завършил своята война срещу Украйна. По тази причина би трябвало спешно да бъде прекратен строежът на „Северен поток 2“.
Изданието Spiegel онлайн обяснява обявяването на военно положение в Украйна като цитира думите на Порошенко, че страната трябва незабавно да подсили отбраната си, така че в случай на нападение да реагира бързо“. .  „Между другото се приема,

 

че указът на Порошенко е формулиран много елементарно:

- Той има предвид усилването на военната отбрана и граничната охрана.
- Опазване на важни инфраструктурни обекти.
- Да бъдат предприети по-нататъшни мерки, свързани с информационната сигурност. Кои точно се имат предвид не е посочено.
- Има една секретна точка.
Като чета западна, а и източна преса, се сещам за германския журналист Udo Ulfkotte и неговата книга „Купени журналисти“ с подзаглавие „Как политици, тайни служби и големият капитал направляват масмедиите“. За два месеца книгата има 3 издания - септември 2014 едно и октомври 2014 – две. Описва как той и неговите колеги получават написани статии и само ги подписват, за да бъдат публикувани. В изготвянето на такива „шедьоври“ на журналистиката е участвало и ЦРУ, самият Улфкоте също е подписвал поднесени му от ЦРУ статии, за което е получавал парични и други награди. Наградата за доблестното му разкаяние беше ковчег.

Свободни ли са медиите?

Ако са свободни поне една от тях трябва да каже истината за Крим. А тя е, че през 1954 година Крим е анексиран от Украйна. Днес Крим се присъедини към истинската си родина. Без кръв, с допитване до народа. Ако са свободни, поне една от тях трябва да каже истината за майданските убийци, вдъхновявани от присъстващите на преврата директор на ЦРУ, пом. държавен секретар,  шпионска агентура и алчни грабители. Поне една от тях трябва да каже, че Украйна е използвана от САЩ като пионка в битката им срещу Русия.
Не казват, макар че този сценарий  се разиграва по цял свят.
Да отидем при Доналд Тръмп. За разлика от друг подобен случай той не предлага, поне засега, санкции, не праща военния си флот в Керч, не отправя люти закани към Путин. Каза: „Не ми харесва този инцидент“, „Не съм щастлив от това, което се случва между Русия и Украйна“, „Трябва да се изясни, дали украинската страна е предупредила Русия за преминаването на нейните кораби от Черно в Азовско море“ и призова Париж и Берлин да вземат участие в процеса. Отлага срещата с Путин за по-късно, когато бъде решен инцидентът  с Керч. Може би се е вслушал в думите на Москва, че който не слуша Лавров, ще слуша Шойгу.

Д-р Веселин СТОЯНОВ

Вестник „България без граници”
      

 

 


Д-р Веселин Стоянов

Д-р Веселин Стоянов