nabore.bg

Свят широк

Акъл море: Кои са гениите на света?

Глупавите хора са 2,5 на сто от цялото човечество

 

Около 50% от хората имат IQ (коефициент за интелигентност) между 90 и 100, показват статистическите проучвания. Около 2.5% от хората в света са необичайно умни и имат резултат над 130. Същият (2.5%) е процентът на глупавите (с IQ под 70). Едва 0.5% имат IQ над 140, като тези хора често наричаме гении. Вижте кои са най-умните хора на нашето време, поне ако се вярва на резултатите от IQ тестовете:

 

1. Ким Юнг-Йонг - IQ=210

 

Кореецът Йонг стана известен като дете - чудо. Той започва да говори на 6-месечна възраст. На три годишна възраст може да чете на японски, корейски, немски и английски. Получава докторска степен по физика от Университета в Колорадо на 16-годишна възраст! Научаването на чужд език му отнема 1 месец. Йонг е записан в Книгата на рекордите Гинес като човекът с най-висок измерен коефициент на интелигентност.

 

2. Кристофър Майкъл Ланган - IQ = 195

 

Наричат го най-умният човек в САЩ. Ланган е роден в Сан Франциско. Започва да говори на шест месеца, а на четири години може вече да чете. Постъпва в колеж, но напуска, защото чувства, че знае повече от професорите. В продължение на 20 години работи като строителен работник, каубой, пожарникар. От 2004 г. живее в Мисури, където има ферма за отглеждане на коне. Съпругата му е невропсихолог. През 2008 той участва в шоу с въпроси по NBC и спечели 250 000 долара.

 

3. Филип Емеагвали - IQ = 190

 

Роден е в Нигерия през 1954 г. Той е инженер, геолог и компютърен специалист. Получава международни награди за проекта си за суперкомпютър, който анализира петролни полета. През 1991 се явява за защита на докторска дисертация, но комисията не одобрява тезата му и му отказват титлата.

 

4. Гари Каспаров - IQ = 190

 

Гари Каспаров е световен шампион по шах. Роден е през 1963 година в Русия. Става световен шампион през 1985 г., когато е на 22 г. Държи титлата до 2000 г., когато Владимир Крамник го побеждава. През 2005 Каспаров се оттегля от професионалния шах. Като причина за отказването си той цитира липсата на цели за постигане.

 

5. Мерилин Вос Савант - IQ = 186

 

Родена е през 1945 в Мисури, САЩ. Тя е американски лектор и публицист. Тя е записана в Книгата на рекордите Гинес като жената с най-висок коефициент на интелигентност. Води колонка в списание Parade, в която отговаря на въпроси на читателите от най-различно естество. Савант учи философия в университета в Сейнт Луис, въпреки че семейството й я критикува и съветва да избере нещо по-практично. След две години в университета тя напуска, за да работи в семейния инвестиционен бизнес. Целта й е да бъде независима, за да може да финансира книгите си.

 

6. Джон Х. Сунуну - IQ = 180

 

Роден е през 1939 в Куба в семейство на имигранти от Бейрут. Той е бивш губернатор на щата Ню Хемпшир (1983 - 1989) и съветник на Джордж Буш.

 

7. Джудит Полгар IQ = 170

 

Джудит е унгарска шампионка по шах и е най-известната жена в света на шаха. Получава титлата гросмайстор през 1991 г., когато е едва на 15 години! С това тя става най-младият гросмайстор в света (предишният рекорд се държеше от Боби Фишер). Полгар е побеждавала световните шампиони Спарски, Карпов, Каспаров, Ананд и Веселин Топалов. От 1989 тя печели световна титла за жени всяка година. В общата класация с мъжете тя заема 8-мо място през 2005 година.

 

8. Стивън Хоукинг - IQ = 160

 

Хоукинг е британски физик с 40-годишна кариера. Занимава се основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката. Въпреки тежкото си заболяване - амиотрофична латерална склероза - Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.

 

Наборе. бг


Гари Каспаров

Гари Каспаров

Мерилин Вос Савант

Мерилин Вос Савант

Джон Х. Сунуну

Джон Х. Сунуну

Джудит Полгар

Джудит Полгар

Стивън Хоукинг

Стивън Хоукинг

Ким Юнг-Йонг

Ким Юнг-Йонг

Кристофър Майкъл Ланган

Кристофър Майкъл Ланган

Филип Емеагвали

Филип Емеагвали