nabore.bg

Архивите са живи

Кой е Алонсо де Охеда – българинът плавал с Колумб? (трета част)

Никоя нация не претендира, че мореплавателят е неин представител

  

И така, името Драган Охридски трябва да се възроди в българската историография и да бъде не обект на подигравки и хумор, а на сериозно преосмисляне и преклонение. Смятам, че никой не отнема на Испания един от видните й конквистадори, ако каже, че той е просто с български корени.

И така, кой е Алонсо де Охеда. Той испанец ли е или не е?

В търсене отговор на тези въпроси изследователят Иван Димитров е посветил 40 години от своя живот. Той пише: “Изследователите на хронистите от XV век още недоумяват - що за човек е Алонсо де Охеда. Дори учените испанци не могат да обяснят отделните епизоди от живота му.

 

Те не са установили още родното му място,

 

някои от тях казват, че е живял в гр. Куенка, но това не означава нещо съществено. Нямат данни за родителите му, не обясняват не испанското му име и презиме. За повечето от изследователите Алонсо де Охеда си остава парадокс, мистерия, загадка... Испанската енциклопедия (1972 г.) представя Охеда отгоре-отгоре, като заобикаля някои страни от живота му. Монахът Бартоломе Касас, който участва в първото самостоятелно плаване на Де Охеда - Да Лахнида, го обрисува като: „малък на ръст, но доста добре сложен и силен”. Христофор Колумб пише за него, че бил: „много находчив младеж и с много голяма смелост". Според свидетелските твърдения на неговите съвременници се знае, че бил експерт по военните дисциплини, ловък при употребата на сила и че обича да се бие с меч и шпага”.

В енциклопедията - тълкува Димитров - е премълчано, че ”Алонсо де Охеда е централна фигура в откриването на Новия свят, че е бил

 

един от най-големите герои през Гранадската война,

 

 монах от религиозните бойни ордени, непобедим ездач и боец с меч, най-добрият бегач на Испания, отличен плувец, най-смелият, най-дръзкият младеж на Обединеното кралство Кастилия, Леон и Арагон, любимец на кралица Изабела и нейно доверено лице. Премълчано е, че Алонсо де Охеда е най-сериозният съперник на Христофор Колумб в географските открития. Премълчано е. че той е първият европеец, стъпил на континента с европейска и християнска мисия - първият цивилизатор, основател на първото и второто европейско континентално селище, ктитор на църква, извършил първите християнски покръствания на континента Америка и на остров Куба.”

Да започнем да търсим какво казват и други енциклопедии за мореплавателя Алонсо де Охеда.

 

Британската енциклопедия от 1997 г. разказва,

 

 че Де Охеда през 1499 г. в самостоятелно плаване се насочва към на континенталния бряг на Южна Америка. Съпровождан от флорентинеца Америко Веспучи, Де Охеда достигнал до устието на Ориноко и изследвал брега, като дал име на днешна Венецуела (умалителна форма на думата "Венеция"). Не се казва каква е народността на мореплавателя. Кой ли народ би могъл да забрави откривател на Новия свят? Навярно - народ, загубил за дълго своята независимост и култура. Драган Охридски - Алонсо де Охеда сякаш е прокълнат от съдбата. За негови велики постижения се споменава само с по две думи. А този човек също има майка и баща, които са били с определена народност. Всички известни факти за мореплавателя могат да водят към нашите земи.

 

 А името Драган - слава богу е съвсем българско.

 

По традиция твърдението, че Де Охеда (De Hojeda) e българин може да бъде оспорено категорично само от “някогашните” ни братя от Македония, които се обаждат засега плахо, че е македонец. Но нищо чудно да му издигнат внушителен паметник в центъра на Скопие до паметника на Александър Македонски. В интервю Иван Димитров разказва, че като ученик чул да се говори за дневника на Мари-Мадлен сен Жозеф, племенница на бретонския херцог Ди Вилар. Дневникът е воден от 1491 до 1509 г. В него тя пише, че Алонсо де Охеда е известен още с името Драхан да Лихнида. В друга статия Димитров казва, че имената „Алонсо де Охеда - Драхан да Лихнида" се срещат в писма и доклади на испанската инквизиция до папата в Рим. Мисля, че дори само името Драхан да Лихнида е достатъчно свидетелство за българския произход на мореплавателя и да ни даде право да го приемем като свой и докажем, че е наш сънародник. В минали времена, в Охрид е имало квартал, наричан Лихнида, в който са живеели католици. Ако семейството на Драхан да Лихнида е било католическо

 

тогава много неща си идват на мястото.

 

 И най-вече за приема му в католическа Кастилия.

Димитров задава въпроса: Защо няма градове и нации, които да смятат Алонсо де Охеда за свой гражданин? Изследователят твърди, че като герой от войната с маврите, Охеда е влязъл в Шпаньолския епос под името Алонсо Черния (Alonso Negro). Мореплавателят Америго Веспучи в записките си отбелязва името Алонсо Негро - именно Алонсо Черния.


Петър НАНЕВ

 


Алонсо де Охеда

Алонсо де Охеда

Старинна карта за плаванията на Алонсо де Охеда

Старинна карта за плаванията на Алонсо де Охеда

Америко Веспучи

Америко Веспучи