nabore.bg

Докторе, защо?

Когато сте зад волана - не повече от 2-3 кафета

С освежаващата напитка не бива да се прекалява даже и на дълъг път

 

Любимата напитка на младо и старо – кафето, особено много се обича от шофьорите. Това несъмнено се дължи на неговия тонизиращ ефект. Кафето повишава работоспособността, премахва умората, стимулира умствената дейност.

Когато сте зад волана пък кофеинът влияе на централната нервна система и върху кръвоносните съдове. Той подобрява кръвоснабдяването на такива важни органи като главния мозък, сърцето, бъбреците. Това вещество се явява един вид стимулатор, увеличаващ

 

активността на главния мозък.

 

Като предизвиква усилено кръвоснабдяване на бъбреците, кафето проявява и диуретични свойства. 

Но навикът да се пие кафе има и обратна страна. Кофеинът действа на организма като допинг. И както с всеки допинг, с него бързо се свиква. Затова колкото по-продължително и в големи количества се употребява, толкова по-трудно е да се откаже човек. Тази забележима превъзбуда на шосето ви лишава от способността правилно да отчитате винаги пътната обстановка.

Не се препоръчва да пият кафе хора с исхемична болест на сърцето, прекаран инсулт, изразена атеросклероза, заболявания на бъбреците, повишена възбудимост, безсъние, хипертония и глаукома.

 

Пийте с мярка!

 

Както във всичко, и в пиенето на кафе трябва мярка. Известно е, че изпитата чашка кафе действа в продължение на 45 мин, след което тонизиращото действие на напитката свършва. Така че, ако пиете сутрин кафе преди тръгване на път, пикът на неговото действие ще се прояви след около час, когато вече сте изминали първите 80-100 километра. Според експертите това е една от причините за повишената раздразнителност на пътниците в градския транспорт и за лошото кормуване на шофьорите сутрин.

Ако ви предстои да изминете през деня разстояние от около 300-500 км /това са максималните разстояния в България/ пийте второто си кафе

 

не по-рано от обед.

 

Най-добре е това да стане след като сте обядвали. Тогава кафето ще прогони и естествената следобедна дрямка, която наляга шофьорите. Третата си чашка за деня /и последната!/ можете да изпиете два-три часа след втората. Разбира се – ако ви се пие…

Освен това през лятото, ако сте зад волана, можете да се ограничите с едно кафе на ден. Не забравяйте, че кофеинът в комбинация с високите температури, може да изиграе лоша шега на сърцето ви.

 

Д-р Стоян ХРИСТОВ