nabore.bg

Докторе, защо?

Кога идва умората? Не обвинявайте за всичко пролетта

Често много хора се оплакват от усещане за сивота в душата и околния свят. То е в дисонанс с пробуждането на природата, което го прави още по-неприятно. Умората  се приема за последица от недостига на светлина в студените месеци. Смята се, че е също нежелан ефект от еднообразното  зимно хранене и дългия престой в затворени помещения. Но може да е симптом на сериозно заболяване, особено

 

ако чувството, че си изцеден като лимон

 

се комбинира с други оплаквания. Например, умора плюс висока температура е равно на грип или друга вирусна инфекция. Съчетанието между отпадналост и кашлица се среща при тумори на белите дробове. Ако се прибави и леко повишена телесна температура съмненията са за туберкулоза. Посочените случаи налагат консултация с пулмолог.

Понякога обаче изтощението е последица от

 

неправилно приемане на диуретици.

 

Тези лекарства увеличават отделянето на вода и калий от организма. При неточно дозиране обаче водят до загуба на магнезий,  след което настъпва умора. Нужна е консултация с кардиолог. Ако пък имате чувството, че ви е крив света, спите на пресекулки и призори се събуждате с главоболие и отпадналост, може  би страдате от невроза. Трябва да се посъветвате с невролог.

И не обвинявайте за всичко пролетта.

 

Наборе.бг