nabore.bg

В храма

Кога българите ще си построят своя черква в Москва?

Наскоро в московския храм „Христос Спасител” се проведе съвещание за строителството на 200 нови храма в руската столица. Там бе и ръководителят на отдела по търговско-икономическите въпроси към българското посолство в Русия Илиян Цонев. С него беше дискутирано изграждането на българския храм „Св. Киприан” в Москва.

Светият Синод на Българската православна църква се обърна с молба към Московска патриаршия да включи в т. нар. „Програма – 200” и изграждането на малка църква за българската диаспора, посветена на св. Киприан Киевски, който е българин по произход. Московският патриарх Кирил благослови новият храм да се издигне върху участък на улица „Красный маяк”, в който район има много българи. За изпълнител на дейността беше определен „Главболгарстрой”. Българският патриарх Неофит лично постави основния камък на храма. От българска страна се очаква да започне събирането на средствата за строежа на храма, както беше заявено в началото.

„Ние трябва да активизираме българската общност, за да започнат хората да събират средства, да се срещнем с български бизнезмени”, заяви представителят на българското посолство, отговаряйки на въпросите на журналистите, какво ще предприеме България за изграждането на своя храм. По време на полагането на първия камък на храма Българският патриарх Неофит изрази надежда, че новата енория ще стане „истинска крепост на православната вяра, връзка между двата народа, символ на единството на двете църкви.

Черквата „Св. Киприан Киевски” ще бъде съвсем малка и ще побира не повече от 200 енориаши, заяви главният архитект на проекта Валерий Кочетов. Тя ще е изпълнена в най-добрите традиции на епохата на Петър Първи: върхът на храма ще завършва с многостранна пирамида, върху която ще има малък купол. Още един малък купол ще има над входа от западната страна. Стените на църквата ще са в светло-бежов цвят със златен оттенък. Куполите и кръстовете също ще бъдат позлатени. Църквата няма да има отделна камбанария, тъй като се намира в жилищен район, а камбаните ще са разположени в малка звънарница. 


Българският патриарх Неофит лично постави основния камък на храма

Българският патриарх Неофит лично постави основния камък на храма

КОМЕНТАР/ЗАПИТВАНЕ