nabore.bg

Литературен мегдан

Премиера: Представяне на книга за писателя Змей Горянин

На 14 юни 2018 г. от 18.00 ч. в зала „Надежда“, Столичната библиотека и Русенското общество за културно-историческо наследство „Змей Горянин“ организират вечер, посветена на 60-годишнината от смъртта на писателя Змей Горянин (1905–1958). Ще бъде представена книгата „Змей Горянин. Летопис, живот и творчество (1905–1958–2017) от доц. д-р инж. Атанас Колев.

Светозар (Светлозар) Акендиев Димитров, по известен с псевдонима Змей Горянин, е роден е на 11 януари 1905 г. в Русе. Произхожда от чиновническо семейство. Завършва гимназия в родния си град (1924). До 1930 е чиновник в Русе в Общинското земеделско стопанство и в печатница „Учител“. От 1930 живее в София. Работи като счетоводител в дирекция „Храноизнос”, по-късно в Дирекция на печата към Министерство на външните работи и изповеданията.

 

От 1942 г. се отдава изцяло на литературна дейност.

 

Първите му литературни опити датират от 1923 г., когато печата ученическите си стихотворения в списанията „Светли зари“, „Ученическа мисъл“, „Изгрев“. Сътрудничи с критични бележки, стихове, хумор и сатира на списанията „Хиперион“, „Българска мисъл“, на вестиците „Литературен глас“, „Светлоструй“, в седмичните лит. страници на всекидневниците „Зора“, „Време“, „Пладне“, „Земеделско знаме“ и др.

Автор е на разкази, повести, романи и пиеси най-често с историческа тематика. По-голяма част от произведенията му пресъздават българските националноосвободителни борби. Първите си исторически разкази печата през 1929 г. в пловдивското юношеско списание „Детски живот“. Книгите си от библиотека „Робство и освобождение“ по-късно събира в сборника „Непобедимите“. Участва с отделни исторически разкази в библиотека „Герои“ под редакцията на Лъчезар Станчев. Издава книжки от библиотеките за деца и юноши „Златен клас“, „Отбрани приказки“, „Джудже“, „Завети“, „Родно гнездо“, „Златна библиотека“, „Древна България“, „Чудните книжки“. Превежда от руски и френски.

Публикувал е над 50 книги и брошури. Сред тях са автобиографичната повест „Червеният хотел“ и исторически романи, сред които особено място заемат „Кнез Иван Кулин“, трилогията „Дунавът тече“, „Бачо Киро“, „Звезда керванджийка“.

 

Освен страстта към писането той има и друга страст – филателията.

 

 Заедно с Елин Пелин взимат най-близко участие в списването и редактирането на списание „Българска марка“. Любимо занимание му е и резбарството.

Последните години от живота си прекарва в манастира Седемте престола. Умира при неизяснени обстоятелства. Погребан е в двора на манастира, до гроба на приятеля си игумен и езотерик Христофор Клопов, с когото са имали богата езотерична библиотека.

Други псевдоними на Змей Горянин: Камен Къщов, Стоимен Найденов, Селестен, Станимир Станев, Аджер, Димитър Соколов, Марин Василев, Захари Лютаков и др. Личният архив на Змей Горянин се съхранява в Централен държавен архив.

Представянето на книгата ще бъде съпътствано с изложбени витрини, в които публиката ще може да види книгата от А до Я, етапите на създаването ѝ – от ръкописа до крайното издание.

Входът е свободен – заповядайте!

 

www.nabore.bg

 

 

 


Змей Горянин (1905–1958)

Змей Горянин (1905–1958)

Корицата на новата книга

Корицата на новата книга