nabore.bg

Лични драми

Кметът Спиридон преобрази селото, отиде си наклеветен и обиден

През 30-те години на миналия век в с.Горно Абланово е кметувал Спиридон Пенев - една личност преобразила селото. За него още се говори, но малко се знае, затова аз ще разкажа това, което съм чувал за него от негови съвременници.

 По това време кметовете са били назначавани, за да има по-добър ред в държавата и самите те да не се поддават на партийни шантажи.. Поради тази причина  за кмет на селото бил назначен Спиридон Пенев. Не е известно точно от къде е родом, защото не е толкова важно. Знае се, че е бил запасен офицер и по време на кметуването си приложил военна дисциплина. Притежавал е небивал ентусиазъм и амбиция за благоустрояване на селото, най-вече за възставновяване и построяване на чешми в землището на Горно Абланово. През мандата му са въздставенени и построени повече от 15 чешми. Водата от тези чешми е била истински благодат за хора и добитък защото землището на селото е  30 хил.декара.   

Спиридон Пенев - кмет на русенското село Горно Абланово през 30-те години на миналия век

Снимка: Фотоархив

 

Спиридон Пенев въвежда задължителен труд за цялото работоспособно население. Издал е заповед, която задължава всички собственици на впрегатен добитък да се включат в работата. Било е опредзелено колко камъни от кариерите всеки да докара с колата си и колко дни да работи на обектите. За кратко време постигнал небивал успех и голяма част от населението одобряват и възхваляват действията му. После за това ще се говори години наред. Какво ли е щял да постигне или предприеме в бъдеще не се знае, но се случва нещо непредвидено, както гласи поговорката - и малкото камъче може да преобърне колата.

 В селото дошла новоназначена акушерка, жена на средна възраст красива и прилекателна, не семейна. Самият Спиридон Пенев пък бил много напет мъж . Снажната му фигура, походка та и маниерите му напомняли, че е бил някога военен. Това още повече е впечатлявало местните красавици и не една и две от тях го проследявала  с поглед,  със желание макар и в сънищата си да го  притежава. Той не се е поддал на нито един от женските мераци, на които доста мъже не биха издържали. Идването на новоназначената акушерка пък дава повод на няколкото лентяи, пияници и безделници, недоволни от действията на кмета Спиридон  Пенев, да мрънкат, че той ги задължавал да раработят на ангария - без заплащане. Те пуснали слух в кръчмата, че уж един от пъдарите, видял кмета да излиза една нощ от квартирата на акушерката. На този пъдар било възложено от Спиридон Пенев да пази селото от дребни кражби.

Дали е видял пъдарят или дали е знаел, че е замесено  името му в клеветата, но слухът тръгва и започва да се шушука из цялото село.  Никой не  се осмелил да каже на кмета в какъв грозен скандал го забъркали недоволните от неговото управление,  както споменах по-горе - лентяи и безделници. Спиридон  Пенев забелязал, че става нещо нередно. Чул приказки и подигравателни думи зад гърба си. Извикал в стаята си секретар-бирника  и го накарал да му разкаже без да спестява нито дума от това което се говори из селото за него. Секретар-бирникът с треперещ глас разказал това, което е чул. След няколко дни Спиридон Пенев напуснал селото без да се сбогува с никого, може би обиден или пък не разбран...

А в селото още помнят, което този кмет е направил за хората.

                   

Пенчо ЦАНЕВ, с. Горно Абланово, Русенско