nabore.bg

Тежката дума

Клозетът, WC-то и прочие...

Какво ли не се е крало у нас, но цяла тоалетна досега не бяха гепили. Ето че отмъкнаха едно WC заедно с наличното съдържание в него от автомагистрала „Тракия”, монтирано там, за да задоволява нуждите на пътуващите. Сетне още едно. Тия умници, дето задигат химическа тоалетна, или са нямали хал хабер, че каквото влезе в нея, там си остава до следващото зареждане и се обработва с химикали, или пък им се е харесал дизайна. Но сигурно доста са се поизпотили, докато я отмъкнат, тя е била пълна с фекалии и тежала около 200 кг. Както казват руснаците „говновозка течь дала”! Или по нашенски - работата излезе лайняна!

Въобще такова е меко казано

 

и цялостното дередже в Отечеството с тоалетните,

 

WC-тата, двете нули, клозетите, нужниците, кенефите и както искате още ги наречете... Първото име е било мущурак. Обясняват тая дума с мухите, наричани още мушици, които кацали по изпражненията. Ето какво е написал Найден Геров в речника си: „Мущурак – място, където ходят по вън, дето ходя по себе, заход, стобор, серник, коц, хале, кенеф; отхожее място, отход, нужное място, нуждник.” С колко много синоними си е служил нашенецът, преди да се намърдат в езика му европейските „клозет” и „тоалетна”.

На 19 ноември, ако не знаете, бе Световният ден на тоалетната (World Toilet Day), на който всяка година се съобщава, че 40 % от населението на Земята „няма достъп до подходящи санитарни инсталации”. В чест на празника Брюксел след изследване, глътнало 90 000 евро, изфабрикува проектодиректива за количеството вода, което да пускат тоалетните казанчета – от 3 до 6 литра при един „акт”. Ако има нещо да се разваля най-често у дома – това е тоалетното казанче. Да не би да е организиран заговор на производителите им срещу ЕС.

 

Правилно изсипахме много жлъч по оня чешки художник,

 

 дето беше изобразил България като турско клекало. Когато излезе неговата инсталация „Ентропа”, аз пък кой знае защо си спомних авелзаманска история. Турчин от Видин отишъл във Виена, настанил се в хотел и попитал прислужницата къде е „мемиш-хане”-то. Момичето някак си го разбрало и го завело до клозета, показало му седалището. Турчинът отвърнал: „Не, моето момиче, аз съм мюсюлманин, в кюп за туршия не ходя по голяма нужда!” И когато прислужничката излязла, той направил каквото направил в един вестник, завил го и го метнал през прозореца на улицата.

 

 Сетне дошла полиция, бил глобен,

 

 и като се избавил от разправията, все повтарял: „Дей гиди Видин, че пак Видин! По ред, по ред нужници, по ред, по ред ибрици! Туй Виена, голема държава е, а нема нужници!” Та си мисля, че нещо ни е останало от оня пестотингодишен стаж под турско робство - да е само клекалото!

Та тогава като се гневихме на оная гад чеха, защо поне малко не се позамислихме каква е нашата мила родна картинка, погледната откъм задния ни двор. Колко още тоалетни са навън, забити в някой ъгъл на двора - по селата, но и в градовете, та даже и в крайни софийски квартали все още ги има. Битуването им и в ХХІ век оправдава факта, че още не е изчезнал от лексиката ни евфемистичният израз „ходене по навънка”, като не винаги е задължително да стигнеш до оная „заградена с дъски дупка”. Тя може да е в дъното на двора, та за да докрачиш до нея, трябва да тръгнеш навреме. Знам един, дето има интернет в къщата си, а нужникът му е на поляната. Може би вярва, че ползването на външна тоалетна през зимата изгражда характери. Впрочем връзката вътре-вънка е свързана с по-дълбок проблем – над сто селища, които са с население над 2000 души, нямат и метър канализация. Продължавам нататък - в градовете вече не съществуват т.нар. обществени тоалетни, а където е останала някоя от Соца, има надпис „Не работи”. Там, където ги има, трябва да се влиза с кокили или плавници. Изследване показва, че 70 % от учениците в България не използват тоалетните в училище, заради мръсотията в тях, ще попитате какво правят - стискат (те са млади, могат да стискат, макар че не е здравословно) или може би се облекчават някъде навън. Помните ли, че футболната ни федерация бе глобявана заради мръсните тоалетни по стадионите.

 

В целия софийски метрополитен има само 4 тоалетни.

 

 Да продължавам ли нататък по тая връв, откъдето и да я хванеш, все се изцапаш. За да намеря подкрепа в афоризма на президента Желю Желев „Няма Европа да дойде да ни мие тоалетните!” Или „да повикам” храбрия войник Швейк: „Бих желал да зная кой може да ме принуди да мия нужник, който не съм посрал”.

Неподражаемият Васил Цонев се провикна в книгата си „Вкусотиите”: „Взехме европейската кухня и оставихме българския клозет. Не може ли да направим обратно? Да върнем българската кухня и да вземем европейската тоалетна.” Да не забравяме и нормата за казанчето!

 

Тодор КОРУЕВ*

--------

* Сайтът Наборе.бг  поздравява журналиста Тодор Коруев с неговата юбилейна 75-годишнина и му пожелава нови завоевания на публицистичната нива! За много години!