nabore.bg

Пред телевизора

ТВ ветеранът Кирил Писарски: Леда Милева ни глобяваше по 5 лева за лош български език

Меглена Кунева не става за просветен министър

 

Кирил Писарски е един от първите кадри в националната телевизия. Работил е на „Сан Стефано” 29 цели 33 години като автор и редактор на популярните детски предавания: „Бързи, смели, сръчни ”, „Не се сърди, човече”, „Накъде в неделя”, „При нас е весело”, „Весел старт”, „Хубава си татковино ”. Той е и един от основателите на спортната редакция в БНТ. Автор е на много книги за деца и възрастни - „Нашепнати приказки”, „Бандата на Пачо”, „Жижи” и “Селско додекамеронче” и др.

“Смятам се за щастлив старец, защото съм си избрал хубава пътечка за остаряване, - започва ветеранът. - Не мога да седна в кафенето и да слушам как някой се оплаква... Пиша. Лошо е, че след като тръгна демокрацията

 

Седмицата на детската книга бе ликвидирана.

 

Така се прекъсна връзката на децата с писателите. През май бях в Плевен на среща с деца, които посещават читалището и четат. Дойдоха 90 малчугани. Попитах колко от тях са виждали писател, вдигнаха ръка само 3. Това е тъжно. Седмицата на детската книга бе празник, но децата не са се променили, те имат нужда от игри и забава, а не само от компютри.”

За живота си днес с 330 лв. пенсия дядо Киро, както сам се нарича, казва: “Не преживях тежко пенсионирането, това си е биология и всяка сутрин съм благодарен на Господ, че ми е отпуснал още време.” ТВ кариерата му започва след като се дипломирал по телевизионна журналистика в Прага. Там работил 1 година в чехословашката телевизия, затова идва в София подготвен. “Трудно се създава тв редактор, - разказва той. – Едно време не сме били по- умни и талантливи, но в професионално отношение бяхме много по-подготвени от днешните колеги.” Според него тв кадрите сега ги изстрелват от нищото, взимат ги на работа, а подготовката им почти отсъства.

 

Освен това езикът в ефира е махленски, граматически сринат.

 

“При поетесата Леда Милева като директор на БНТ имаше чистота на българския език, - спомня си той. – Имаше правило - който допусне чуждица - 5 лв. глоба. Тя привлече писателите в телевизията – от тях станаха силни редактори - Серафим Северняк, Никола Инджов. А композиторът Петър Ступел бе музикален редактор. Често бях кавалер на Леда Милева на събития. Беше изискана дама. Веднъж ми каза: “За 5 години в телбевизията един куплет не написах.” Така беше - телевизията изяжда времето ти. Но тя четеше всички сценарии и изрядно ги редактираше.”

Писарски е и сред основателите на рекламния отдел в БНТ. “От известната фирма “Жилет” сключиха договор с нас да излъчваме 30 секунди реклама на ножчетата им всяка вечер, платиха си, - спомня си той. - Но от ЦК на БКП се обадиха и забраниха, защото това било капиталистическа диверсия. Направихме още 5 излъчвания на рекламата и им върнахме доларите...”

„Да, имаше цензура, но според мен не бива да се злослови толкова за онова време, защото в културата в България имаше пик. На мен лично никой не ми е пречил,” спомня си ветеранът. Именно чрез рекламата Кирил Писарски

 

открива говорителките Бригита Чолакова и Христина Кюркчийска

 

 за екрана. С Христина, която отдавна живее в Отава, (Канада) все още се чуват. Запознанството им всъщност става на конкурс за момичета, които трябвало да рекламират перилен препарат. “Анахид Цонева трябваше да прочете текста директно, - спомня си Писарски. – Бяхме на кулата в студиото. Леда Милева каза, че не бива официалните говорители да показват рекламите. Затова направих конкурс - явиха се и актриси, една от тях беше Ванча Дойчева от Народния театър. От всички избрах 5, предложих ги на Леда и тя хареса Бригита и Христина. Давах им по 5 лв. хонорар отначало. После взеха Бригита да води “Златния орфей” и двете ги назначиха в БНТ за говорителки.”

Връщаме се обаче малко по-назад в миналото му и това, което го води в любимата му Чехия. Историята, както често става в живота, е свързана с любов. “Бях военен, завърших военно училище като лейтенант и работех като адютант на армейски генерал в Министерския съвет, - разказва Писарски. - От 1953 г. до 1957 г. бях с униформа. Там работеше като стилист една жена, която на 1 май доведе дъщеря си. Хубаво момиче, беше с панделка, 11 клас. Харесах я и започнахме да излизаме тайно. Кандидатствах задочно български език и литература в университета и изкарах 4 семестъра. Понеже бях от селско семейство, с което се гордея, родителите на Пиринка, така се казваше девойката, не ми я даваха. Изпратиха я в Чехия да следва. Ние си пишехме писма и тя ме викаше при нея.”

 

Така Кире Радомирчето решава да напусне

 

 и работа, и следване. Пише докладна до генерала и заминава без степендия, без стотинка при любимата. Отначало работи какво ли не, в Прага разтоварва картофи и цимент. “Но бяхме влюбени, щастливи”, казва. Става и статист в киното, а после и студент. По това време в Прага контактуват с още 3 двойки българи, една от които майката и бащата на актьора Чочо Попйорданов, които също учат там. С Иван Попйорданов още са приятели и съседи по вила в Етрополе. С първата си жена, от която е единственият му син Петър и вече не е между живите, живеят 26 години и после мирно се разделят.

Като автор на едно от емблематичните предавания “Бързи смели сръчни”, което е на екран 22 г., днес му е малко болно, че няма нито едно детско предаване в ефира. Много е чувствителен и на тема просвета, разбира се. “Госпожа Кунева могат да я направят директор на атомната централа, но не министър на просветата, - възмущава се Писарски. - Как може да има и 53 висши училища? Професорите и те не могат да наваксат с информацията като работят на няколко места. Отделно народът мизерства. Имаме 27 години възход на цените. Инфлацията е огромна, обречени сме. Безработицата намалява, защото младите бягат, но циганите се множат. Фабрика за кретени, това ли е бъдещето?... И Бойко Борисов като говори се изразява неправилно, за да печели симпатията на народа. Но не бива простотията да доминира. Полуграмотното излезе нагоре и стана ръководител. А хората мълчат, защото преклонена главица, остра сабя не я сече.”

Бай Кирчо говори и за миналото: “Бай Тошо се интересуваше да крепи нещата, оставаше архитектите ни да строят къде ли не по света, не ги спираше. Но имаше и недостатъци - това, че не можеше да отидеш в чужбина, не можеше да се шегуваш свободно. Имаше и паразитни институти, в които хората не даваха работа и за 2 стотинки, а взимаха заплати. Питам се как е издържала държавата тези хрантутници.

 

 Но погром като днешния не помня.

 

Селата обезлюдяха, заводите отидоха за вторични суровини, закриват училища, тотална разруха. Мисля си, че Страшният съд трябва да настане сега, защото страна, която е допуснала 2 милиона българи да излязат... Поне половината от тях са мозъкът на нацията.”

За да разведрим разговора, пак се връщаме на телевизията и на това дали се различават ТВ звездите преди и сега. “Ако говорим за популярните говорителки, те говореха добре, дори диктуваха модата. Сега звездите се произвеждат. Ето този “Биг Брадър”... Какви ВИП персони са това? ВИП могат да са, ако се събудят Шарл де Гол или Чърчил. Величия бяха и старите артисти като Велко Кънев например. Зависи от възпитанието и образованието дали ще се вземеш насериозно и за звезда. В момента има инфлация на тв водещи, които се пишат и журналисти и сериозно манипулират населението.”

Днес 83-годишният пенсионер прекарва лятото в къщичката си в Елин Пелин, обича да ходи и със сина си Пепи на риба по Дунава. Пепи е вокалист и китарист в група “Атлас”, така че двамата често си разговарят и творчески за някой текст на песен или книга. Често с тях е и внукът, който носи името на баща си Пепи.

 

Анна САПУНОВА

 

 

 

 


Кирил Писарски и днес не се разделя с камерата си

Кирил Писарски и днес не се разделя с камерата си

ТВ ветеранът на среща с най-вярната си публика - децата

ТВ ветеранът на среща с най-вярната си публика - децата