nabore.bg

България

Кървава равносметка: 80 загиват в автобуси за последните 7 години

Гробници на колела продължават да ни возят

 

Черната хроника на автобусния ни транспорт показва, че само през последните седем години катастрофите с рейсове са отнели живота на над 80 души. Според Темида досега виновни за трагедиите са само шофьорите и един собственик на автобусна фирма.

На 4 април 2004 г. към 22,00 ч. българско време наш туристически автобус на фирмата „Пампорово” със смолянска регистрация СМ 0072 АК

 

изгубва контрол по хлъзгавия път

 

и буквално се срива в коритото на река Лим, на границата между Черна гора и Сърбия. В рейса пътуват 34 ученици и 16 възрастни, които се прибират от екскурзия в Дубровник. Децата са от свищовското училище „Николай Катранов”. За броени минути автобусът потъва в придошлата река. Настъпва паника. Шофьорът Илия Измирлиев и другият водач Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на учениците. След трагичния инцидент

 

семействата на 12 деца  скърбят за рожбите си

 

На мястото на катастрофата на брега на р. Лим беше издигнат мемориал - пречупени ангелски криле. На 9 март 2006 г. Окръжният съд във Велико Търново осъди шофьора на автобуса Илия Измирлиев да лежи 7 години зад решетките. През ноември 2007 г. Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата на 4 години.

На моста над р. Янтра край  град Бяла, Русенско, на 7 декември 2006 г. автобус от градския транспорт е настигнат и ударен от камион, превозващ жито. Вследствие на сблъсъка рейсът е изхвърлен от моста и рухва върху покрива си на брега. На място загиват 17 пътници, един умира по-късно в болница от тежките си рани. Като причина за трагичния инцидент са посочени отказът на спирачките на камиона и неговото претоварване. Русенският окръжен съд осъжда шофьора Синан Алиев на 12 години затвор.

Големият християнски празник Спасовден на 28 май 2009 г. се оказва смъртоносен за 18 наши сънародници. Тогава спирачките на стар раздрънкан автобус "Чавдар", в който пътували 19 души от Дома за стари хора в Ямбол, отказват и той

 

помита десетки от събралото се множество

 

за най-големия събор на тракийските дружества у нас в местността Бакаджиците. На място загиват 17 души, а 72-годишна жена почина месец по-късно в болница от тежките си травми.

В рамките на три часа на 15 февруари 2011 г. по първокласния път София – Варна катастрофираха два автобуса. Като по чудо жертви тогава нямаше. Първия инцидент става в района на търговищкото с. Железарци. При неправилно изпреварване  автобус на фирма "Етап Адрес", пътуващ от Варна към София, се удря челно в 13-тонен товарен автомобил. Шофьорът на автобуса се опитал да изпревари ТИР и се е сблъскал челно с камиона, който се движел към Варна. Леко пострадали са трима мъже и една жена. Втора катастрофа с автобус стана три часа по-късно на същия 15 февруари край Севлиево. Автобус на разградска фирма, пътуващ към Велико Търново, се блъска с "Фиат Типо". Виновен за катастрофата е фиатът. Той навлиза в лентата за насрещно движение и се удря странично в автобуса, който пък след сблъсъка се обръща. Пострадали са 23-годишен мъж и 64-годишна жена от фиата и четирима пътници в автобуса.

 

 Ениз Ченгел съден за клане

 

Справка в архивите на Темида показва, че  през 2003 г. Ениз Ченгел, собственикът на транспортната фирма „Ентуртранс” ООД, чийто автобус след жестока катастрофа на 14 срещу 15 юни т.г. отне живота на 8 души,  е бил осъден в Румъния на три години  и шест месеца затвор заради опит за убийство. Става дума за скандал, възникнал през 1993 г. в румънско заведение, при който Ченгел намушкал с нож крака на мъж от северната ни съседка. Заради мелето наръганият останал инвалид за цял живот.

Близо 10 години румънските власти издирват Ченгел. Той пък не само успял да намери подслон в България, но и да регистрира фирма за автобусни превози. Въз основа на европейска заповед за арест магистратите изискват турчинът да бъде приведен в румънски затвор.   В началото на 2009 г. Ченгел е задържан в Малко Търново. Тогава Бургаският окръжен съд отказа екстрадацията, като на лицето е определена мярка за неотклонение домашен арест. Но с решение на съда в Констанца от 09.04.2009 г. присъдата на Ениз е заличена. Бургаските магистрати също отменят мярката му за неотклонение. Оттогава Ченгел не фигурира в базовите данни на службите.

А ето съвсем телеграфно

 

черната хроника на автобусните катастрофи

 

у нас през последнте години:

30 ноември 2004 г.
Една жена загива, а седем души са ранени, след като пътнически автобус на видинската фирма "Мартин тур" катастрофира в дере край с. Сумер, община Монтана. Причината – спукана предна лява гума.

1 март 2005 г.
Два автобуса с деца се удрят челно на тесен мост между разложките села Горно и Долно Драглище. В много тежко състояние са едно от децата и една учителка. Ранени са още две деца.

11 юни 2005 г.
Автобус "Мерцедес", пътуващ по линията Драгоман - Калотина, се ударя в подпорна на бетонна стена по пътя от ГКПП Калотина за София. Пострадалите са 11 човека.

25 септември 2005 г.
На главен път Плевен – Бяла между търновските села Горна Студена и Масларево автобус „Неоплан” се удря челно в „Опел Омега”. В резултат на сблъсъка автобусът обгорява, а лекият автомобил е разцепен на две. Стюардът на рейса почива на място, а шофьорът умира в болницата в Полски Тръмбеж.

24 октомври 2005 г.
Един човек загива, а четирима работници на "Винекс – Славянци" са ранени след катастрофа между автобус и товарен автомобил край Карнобат.

31 януари 2006 г.
Един човек загива, а 14 са ранени вследствие на тежка катастрофа край Плевен. Сблъсъкът е между военен автобус, превозващ работещите в авиобаза "Каменец", и камион.

19 май 2007 г.
Пътнически автобус на фирма "Юнион Ивкони" катастрофира край Ябланица – на 6 км от автомагистрала "Хемус". Умира шофьорът на автобуса. Причина за инцидента е шофиране с несъобразена скорост на автобуса и хлъзгавата пътна настилка.
14 юни 2007 г.
Трима души загиват на автомагистрала "Тракия" при сблъсък между лек автомобил и пътнически автобус. Ударът става близо до Вакарел.
11 септември 2007 г.
Трима души загиват при катастрофа на пътя Варна – Бургас край село Приселци. Катастрофират лек автомобил и автобус на фирмата "Перота".

16 септември 2007 г.
22-годишна жена от Варна загива на място в тежка катастрофа между автобус на фирма „Груп” и ТИР на магистрала "Хемус", близо до Шумен.

 

Стилиян КОТЕВ


Стар

Стар "Чавдар" с неработещи спирачки помете хора в местността Бакаджика край Ямбол

Паметникът на жертвите край Бакаджика

Паметникът на жертвите край Бакаджика

Спасителните екипи изваждат от река Лим българския туристически автобус

Спасителните екипи изваждат от река Лим българския туристически автобус

Жертвите от катастрофата при река Лим

Жертвите от катастрофата при река Лим

След като разбива парапета при реката при град Бяла автобусът свободно пада от моста.

След като разбива парапета при реката при град Бяла автобусът свободно пада от моста.