nabore.bg

България

В София: Керамична изложба в галерията "Васка Емануилова"

На 9 септември 2022 г., петък, в 18:00 часа столичната галерия „Васка Емануилова“ (филиал на СГХГ, бул. „Янко Сакъзов” 15) се открива представителна експозиция от творби от керамика и теракота на художници от Националната художествена академия.

Плакатът на изложбата

 

Изложбата предлага интроспективно-ретроспективен поглед към керамиката. Задава въпроси за нейната дефиниция и позициониране сред крайностите на технологическия оптимизъм, обещаващ перманентно подобрение на биологично зададеното, и обратното – заплахата от пълно елиминиране на органичното.

Лабораторията на тези експерименти се явява ателието по керамика на проф . Божидар Бончев от Националната художествена академия.

Експозицията включва произведения на професора от различни периоди, както и творби на Надя Текнеджиева (главен асистент в акадамияята), проекти на абсолвенти от предишни години:Десислава Терзиева, Златина Кръстева, Йоана Атанасова, Светла Радулова и Яна Каишева. Включени са произведения от последните дипломни защити на Светли Евгениев, Пламен Петров и Пламена Пенева.

Изложбата ще може да се разгледа до 16 октомври 2022 г. Още подробности: на телефони: 02-944-11-75 и 0879545008, galinadekova@gmail.com и  www.veg.sghg.bg

 

www.nabore.bg