nabore.bg

Тежката дума

Камбаната бие! Ще оцелее ли Европа?

Народите на Стария континент все по-ясно съзнават опасността, която грози живота, здравето, свободата и културата им, но са объркани от противоречивите реакции на техните управници. Вашингтон има силното желание да ликвидира тези, които е определил за свои противници – Русия, Китай, Иран, Сирия, а в недалечно бъдеще ЕС и Германия. Съзнава, че такива акции не са по силите му, затова разпалва локални войни.

Ако обърнем поглед към близката история ще се сблъскаме с факти, които говорят убедително, че САЩ изпитват чувството на непоносимост към големи по територия държави, със стратегическо положение, с природни богатства, с правителства, които не се подчиняват на вашингтонския диктат и които се опитват да атакуват долара като резервна световна валута. Такъв беше случаят с Югославия, разположена на стратегическо място, следва Русия, с огромни природни богатства, на която бяха наложени икономически и политически санкции, такъв е случаят с Китай, който се опитва да измести долара от валутния пазар и от големи търговски сделки, подобно е положението с Иран и неговата атомна програма, от която се страхува Израел, и която беше претекст

 

за налагане на икономическа и политическа изолация

 

на страната и опити за цветна революция, а от 5 години на гилотината е поставена Сирия, която не склони глава пред Вашингтон. Цената на непослушанието струва реки от кръв, неизброими жертви и прогонване на милиони хора от домовете им.

Тази картина на смъртта и унищожението е новата ценностна система на Запада и на апологетите на новия световен ред.

Към тази ценностна система трябва да причислим атомните бомби над Хирошима и Нагазаки, напалмовите бомби над Виетнам, затворите на ЦРУ в Гуантанамо, Полша и в други страни, тоталното подслушване на държавни глави, премиери, министри, политици, журналисти, лъжата за оръжията на Ирак, нападнат и разрушен без решение на СС на ООН и без санкции за агресора, случая 11 септември и последвалата окупация на Афганистан, обяснена с търсенето на американския агент Осама бин Ладен, който дълги години вършеше мръсната работа на ЦРУ, накрая болен, на легло, беше разстрелян от убийци в американски униформи, от страх да не проговори. Да не пропуснем няколкото хиляди американски и натовски (т.е. американски) военни бази по цял свят, американските ученици и студенти, които отиват въоръжени на училище и в университета и разстрелват нежелани съученици/състуденти или учители.

Това е украсената с брилянти корона на новата ценностна система.

 

При нея Бог и Мир няма, има кръв и смърт.

 

Но да не забравим още няколко неоценими брилянта. Това са абдикацията на правото и заместването му със силата, узаконяването на еднополовите бракове, заливането на континента с наркотици, ползващи пътя Афганистан – Косово – Европа, с помощта на ЦРУ.

Днес в центъра на световната политика са Сирия и Украйна. Подобно на наркотика, ислямът също заля Европа. Въоръжените и богато платени от Вашингтон главорези, събрани от цял свят, надминаха зверствата на Средновековието. Почувствали силата си, те не бяха вече така послушни, имаха различни планове и идеи от тези на господарите си. Обявената от САЩ коалиция за борба с ИД имитираше в продължение на една година борба, която не даде никакви резултати. Ислямистите вече отправяха открити заплахи срещу Европа и Русия. САЩ очакваха, че Русия ще защити сирийската си военноморска база, но не очакваха такъв мощен, унищожителен удар срещу ИД. Това извади Вашингтон и съюзници от равновесие. След кратко мълчание, изведнъж бяха отправени обвиненията, че руската авиация не бомбардира ИД, а позициите на сирийската „умерена“ опозиция. Интересно какво съдържание влагат те в това понятие. Тези „умерени“ бойци, въоръжени, заплащани и вдъхновявани от американските си господари, тръгнаха с оръжие в ръка да убиват войници от редовната армия на страната, тръгнаха срещу законно избрания президент. Тях, нападателите – убийци, ги наричат „умерени“. Какво точно е тяхното умерено никой не уточнява. Ако в България въоръжени лица тръгнат на бой с редовни части на армията, можем ли да ги наречем „умерени“?

 

Същият въпрос трябва да бъде зададен и на Вашингтон.

 

Русия оказва помощ на Сирия по молба на законната власт. САЩ и подчинените им съюзници нахълтват в Сирия без молба на сирийското правителство и без решение на СС на ООН. Вашингтон е похарчил 500 млн. долара за обучение и въоръжаване на голяма група „сирийски опозиционери“, но всички те преминали на страната на ИД /без 5-ма/!

Ако САЩ искат унищожаването на ИД, те трябва да работят съвместно с Русия а не да й отправят несъстоятелни упреци. На руското предложение, да им бъдат посочени кои са позициите на ислямистите, американците отговориха с отказ. Те отказват и разговори за съвместна борба с ИД. Личи, че не искат разгрома на техните отрочета.

 

Само в рамките на един ден,

 

американската авиация спусна с парашути 50 тона оръжия и боеприпаси на „умерените“ джихадисти. Ако сред тези оръжия има зенитни ракети земя-въздух с цел сваляне на руски самолети, дава ли си Обама сметка какво ще последва? Той би трябвало да е наясно с характера на руския президент, отговорът на който ще бъде унищожителен.

САЩ и съюзници непрекъснато повтарят, като развалена грамофонна плоча, че искат отстраняването на Башар Асад. Те не проумяват ли, че Сирия е независима държава, а президентът й е законно избран, че Барак Обама не кадровикът, който назначава и уволнява президенти и премиери? Освен това Русия и президентът й нямат навика да предават своите съюзници и приятели. Ако все пак, в името на световния мир, се стигне до някаква сделка, то тя не може да ощетява единия лагер за сметка на другия. Ако Асад и най-близкият му кръг трябва да сдадат властта, то Русия трябва да бъде удовлетворена със свалянето от власт на Порошенко, Яценюк и най-близкия им кръг.

Това би била една добра „сделка“, защото на местата на Асад и кръг, и Порошенко и кръг, могат да се намерят достойни, независими, почтени сирийци и украинци, което да доведе до установяване на мир не само в съответния регион, но и в света.На съгласилите се на този компромис държавни глави трябва да се предостави сигурност и подходящи условия на живот. Трудно е за вярване, че Израел и САЩ

 

биха приели такова решение,

 

защото те не търсят мир, а осъществяване на имперските амбиции на САЩ и локалните интереси на Израел.

Ако си отидат двама държавни глави, то трябва да си отиде и един канцлер, който отвори широко вратите на Германия за милиони мюсюлмани, обеща да строи джамии и кани мюфтии и предизвика цялата политическа криза в Европа и в ЕС. САЩ държат Украйна, с нейната изправена пред фалит икономика, финанси и политика като резервна карта. Като имаме предвид огромния дълг на САЩ (официално към 19 трлн. долара), една украинска провокация може да се окаже печеливша за оръжейния, банковия и финансовия кръг.

Турция прави неуспешни, поне за сега, опити да свърже борбата срещу ИД с нейната борба срещу ПКК. Опитът е много наивен, но в него Ердоган вижда своето спасение. Трудна постановка, но близките седмици и месеци ще донесат някакво решение.

На този фон българските управници блестят с пълната си некомпетентност и продажност.

 

Д-р Веселин СТОЯНОВ

Вестник „Блгария без граници”

 

 


Д-р Веселин Стоянов

Д-р Веселин Стоянов