nabore.bg

Не може да бъде

Златна възраст: Какво означава годишнината от сватбата?

За 15 години брачен живот подарявайте сребърни дарове

 

Кръгли или не, годишнините са семеен празник, от който не бива да се отказвате. Наричат сватбата зелена, памучна, дървена, медена, розова, никелова, стъклена, порцеланова, сребърна, бисерна, ленена, рубинова, даже и диамантена. Вероятно може да и се дадат и други имена.

Зелена – празнува се на датата, когато е сключен брачният съюз. Всеки месец на този ден се прави венец от зелени клонки. Разлиства се нов живот за семейството. И така се празнува през цялата първа година.

Първата годишнина е памучната сватба. На семейството се даряват чаршафи, покривки, хавлии, защото

 

младото семейство има нужда от полезни подаръци за бита си.

 

Дървената сватба е на петата година. Подаръците са от дърво – дърворезба, кошнички, дъски за нарязване на хляб.

Медена е седмата година от сключването на брака. Подаряват се предмети от кована мед, но традицията е започнала с подаряването на медна паричка.

Букети от рози поднасят съпрузите на своите любими в деня на десетата годишнина от сватбата, затова сватбата е розова.

Изминали са 12 години и шест месеца. “Не забравяйте да поддържате блясъка”, казват роднините, приятелите и подаряват на съпрузите никелирани съдове – сватбата е никелова.

След 15 години брачен живот е ясно, че съпружеските отношения са “ясни и прозрачни” като стъкло. Затова и годишнината е стъклена сватба. Подаряват се

 

стъклени чаши, кани, вази от стъкло.

 

Порцеланова сватба се отбелязва след 20 години съпружески живот.

Много тържествен празник е кръглата годишнина – сребърната сватба, която се отбелязва след 25 години брак. Приятели, роднини подаряват сребърни предмети.Сребърни бижута си разменят и съпрузите.

Бисерна е сватбата в деня на 30 годишнината. Подаръкът на съпруга е огърлица от перли, защото те не потъмняват, каквито са и съпружеските чувства през тези години.

35 година от сватбата е наречена ленена.

След 40 години брак – рубинена сватба. Съпругата

 

е заслужила пръстен с рубин.

 

Когато са изминали 50 години от деня на сватбата тя вече е златна. Семейството наброява вече много деца, внуци, правнуци и роднини. И ако те всички присъстват на този семеен празник, семейните взаимоотношения блестят повече от злато.

Когато са изминали 60 години от сватбата тя е наречена диамантена – съпрузите се радват на здраве и дълголетие.

 

Наборе.бг