nabore.bg

Лични драми

Две случки: Какво ли не измислят мошениците?

 

Ще ви разкажа два случая за мошеници. Преди няколко години на един голям празник в църквата на Силистра чакаха двама млади мъже, добре облечени от циганския етнос с подноси в ръце. На единия имаше пластмасови чаши с безалкохолни напитки. Единият разказваше, че са му се родили близнаци и няма пари да им купи количка, че е без родители и отгледан в дом за сираци.

Всеки, който минаваше край църквата взимаше чашка, отправяше благословия и на празната табла оставяше пари. По-късно се разбра, че това са мошеници и пътуват от град на град. Лъжат хората и събират левчетата им...

А преди няколко дни с колеги бяхме на форум на Конфедерацията на българските писатели в Бургас с председател Яница Станчева и почетен председател Мирослав Марешки. Младо момче подготвяше в залата микрофоните и апаратурата. Чух един мъж да говори пред него, че иска да почерпи, защото му се е родило дете. Мъжът беше с гръб към мен. Помислих, че е от нашите хора и иска да почерпи. Като се събраха всички той с голяма кутия бонбони тръгна да черпи. След като раздаде бонбоните от кутията, извади втора. Б седнала най-отзад седнала и виждах само гърба на мъжа. Той искаше пари за дрешки за новороденото. Когато дойде при мен по думите, че е учил в дом за сираци и е сирак го познах. Казах му веднага да напусне залата, но той вече беше почерпил всички и бе събрал парите. Мъжете даваха по 10, по 5 лева, а жените по 2 и 1 лев... До мен една колежка от Силистра даде 5 лева. Бяхме много хора в залата, уж все грамотни хора, а се оставихме този мошеник да ни излъже. Той тихичко и бързо напусна залата. После разбрах, че в страната имало много такива случаи в ресторанти по сватби, кръщенета, юбилеи и при други събирания. Съжалявам, че не повикахме полиция да го задържат. Не дадохме гласност в залата, защото ни предстоеше много работа.

Хора, бъдете бдителни и не допускайте мошеници да ви вземат парите и после да ви се подиграват. Тези бандити са край нас!

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра