nabore.bg

Дом и двор

1001 съвети: Какво им трябва на цветята в апартамента?

Въздухът

 

Какъв въздух предпочитат отглежданите в апартамента цветя?

При всички случаи замърсеният с бензинови или алкохолни пари въздух пречи за развитието на цветята. Някои от растенията, като папратът например, не понасят и тютюневия дим.  Прахът в стаите също е вреден за саксийните цветя. Той запушва дихателните пътища на растенията и затруднява жизнените процеси. В природата дишането на цветята, храстите и дърветата се улеснява от вятъра, който често въздуха около тях. При стайни условия смяната на въздуха трабва да стане чрез проветряване. При отварянето на прозорците не трябва да се образуват силни въздушни течения около растенията, особено ако влезлия чист въздух е студен.

Сухотата на въздуха в помещенията, липсата на водни пари в него, също е неблагоприятно за растенията. Поради това много цветя /цикламата, цинерариите, калпеолариите и др./ бързо загиват, особено ако не са закалени преди внасянето им в жилището. Най-малко страдат от сухия въздух растенията, чието отечество се намира в топлите и сухите райони на планетата - кактуси, столетници, свекървин език, бриофилум и др.  За по-чувствителните растения, ако не са в специални еркери или цветарници, е нужно върху източника на топлина /печката или радиатора/ за се поставят широки съдове с вода. Така въздухът се овлажнява допълнително.

 

Светлината

 

В жилището осветлението обикновено е недостатъчно за нормалното развитие на цветята. Неговия интензитет зависи не само от размера на прозорците, но и от тяхното разположение спрямо четирите посоки на света. От значение е и разстоянието, от което се намират съседните постройки, както и разстоянието на което сте поставили саксиите с цветята. Знае се, че почти половината от светлинните лъчи от улицата се отразяват и поглъщат от стъклата. Това означава, че интензитетът на осветлението до прозореца в стаята, е наполовина по-слаб, отколкото на улицата. А колкото по-навътре се намира цветето, толкова по-слабо е осветено то. Ако например саксията се намира на 50 см от прозореца, до нея стигат около 30 % от външната светлина, ако това разстояние е метър - до цветето стигат само 18 % от светлината, а ако е 2 метра - едва 7,6 %. Ето защо подреждането на растенията спрямо прозореца трябва да става съобразно техните изисквания към светлината. Най-малко страдат от слабото осветление т.нар. сенколюбиви цветя - семейно щастие, алоказия, араукария, аспарагус, якуба, папрат, саксиен бръшлян, хелксине и др. Някои от тях добра се развиват и в помощения, където има изкуствени източници на светлина.

 

Температурата

 

Температурата в жилището може да се регулира. Трябва обаче да се знае, че растенията страдат от скокообразната смяна на температурата. Ето защо, най-добре е в помещението с цветята няма източник на топлина, а то се отоплява от друго помещение. Нужно е да се знае, че от топлината се нуждаят както надземните части, така и корените на растението.

 

Общи изисквания

 

Доброто развитие на цветята при домашни условия зависи много дали те са отгледани от семе или резник в жилището или са внесени в него от цветалници /оранжерии/. В първия случай растенията от малки се приспособяват към наличните условия, докато отгледаните в цветарници изведнъж попадат при неблагоприятни условия, съхнат и доста често загиват. Най-много страдат цветята, когато се пренасят в жилището по време на усиленото им нарастване. За да се избегне силното смущаване на развитието им, растенията трябва да се внасят в дома по време на покоя им или в началото на нарастването им. Необходимо е също така цветята да са добре вкоренени, здрави и без вредители.

 

Наборе.бг