nabore.bg

Дом и двор

1001 съвети: Каква дограма да си сложим?

Ако сте избрали неправилно прозорците може да загубите 60% от топлината на жилището

 

Най-важното, което трябва да се знае при избора на дограма, е степента на топлоенергийна ефективност, шумоизолацията и цената. Според експерти в бранша дограмата заема близо 25% от площта на сградата, но около 60% от загубите на топлина се дължат именно на нея. Това до каква степен топлината ще проникне в помещението зависи от профила, стъклопакета и разстоянието между стъклото и касата на прозореца.

Изборът на дограма - алуминиева или PVC, зависи от това къде ще бъде поставена. За жилищата специалистите препоръчват PVC

 

заради по-добрата топлоизолация.

 

Ако се остъклява тераса, която да пази прането от прах, по-рационално е да се сложи алуминиева дограма с приплъзване, за да не пречи на простора, съветват от бранша. За магазините са препоръчителни стъклените врати и витрини, защото там около 95% от площта е стъкло.

Сред предимствата на дървените профили за прозорци са отличната топло- и шумоизолация, не предизвикват конденз и внасят уют. Изработват се от иглолистни материали - смърч, масивна дървесина - дъб, бук, ясен, махагон или екзотични видове. При избор на дървен профил купувачите трябва да са наясно с потенциалните проблеми, които могат да възникнат впоследствие, защото дървото е жив материал. Един от тях е промяната на структурата - деформация, отмествания, провисвания, заради неправилната подготовка на съставките на дограмата. Гниенето и появата на гъбички и насекоми също са един от минусите на тези профили. Освен това повърхността на дървото е по-трудна за поддръжка в сравнение с пластмасата и алуминия.

 

Ако изборът е дървен профил,

 

то на 5-6 години лакът или боята трябва да се освежават, съветват специалистите.
От друга страна, PVC профилите са устойчиви на атмосферни влияния, не допускат образуването на конденз и поддръжката им е много лесна.
Алуминият пък придава модерен, елегантен и завършен вид на сградата. Този вид профил също е лесен за поддържане и дава възможност за избор от богата цветова гама, включително и имитация на дърво. Според специалистите в бранша единственият проблем при него е, че алуминият е добър проводник. Топлопроводимостта му е 1000 пъти по-висока от тази на дървото и PVC и това може да доведе до появата на конденз и мухъл, обясняват от бранша.

 

Важно е и остъкляването.

 

Сред основните критерии при избор на стъкло е видът на помещението - спалня, дневна, офис. За места с много посетители специалистите препоръчват да се използват закалени стъкла или трилекс. Причината е, че закалените стъкла са 4-5 пъти по-яки при огъване от обикновеното, а трилексът не се разпада при счупване.

Значителна икономия на разходите за отопление правят високоемисийните  К-стъкла. Причината е, че те имат специално покритие от благородни метали, което отразява топлината от помещението навътре към него, без да пречи навлизането отвън на топлина и светлина.

 

Наборе.бг