nabore.bg

Тежката дума

Как в САЩ управляват пенсионните си фондове и как ние - разликата е от земята до небето

Един човек се обадил в телевизията:

– Ало, радиото ли е?

– Не, тук е телевизията.

– И на вас да ви…

Същата е работата с пенсионните фондове. Дали ще са частни, или парите ще събира само НОИ – все тая, на старини ще тънем в мизерия. Взаимните обвинения на политиците, които чуваме в споровете за реформата на осигурителната система, само вадят кирливите ризи на двете страни.

След няколко десетилетия съществуване НОИ няма никакви резерви. Пенсиите се плащат с помощта на бюджета – годишно там държавата налива няколко милиарда лева. Така че тези, дето се осигуряват само в НОИ, нямат никаква сигурност за бъдещето. В момента, в който хазната не пожелае или не може повече да налива пари, пенсионната система ще рухне.

 

С осигуровките си крепим една пирамида.

 

Пирамидата беше построена от политиците. През последните 70 години те три пъти умишлено разграбиха пенсионните фондове. Първия път – чрез национализирането им след 9 септември 1944 г. Втория – чрез освобождаването на цените през 1991 г. И третия – чрез хиперинфлацията при Жан Виденов. Така който имаше да дава, спечели, а който имаше спестявания – загуби. Натрупаните пари за пенсии се обезцениха, а кредитните милионери, взели необезпечени заеми от милиони долари,

 

върнаха жълти стотинки.

 

Без приватизация се извърши най-голямото преразпределение на националното богатство.

Частните фондове ни се представят като алтернатива. Да, но както се разбра сега, тяхната доходност е половин процент над инфлацията годишно. Те влагат получените пари така, че който има при тях 1000 лева, след 20 години ще има 1100 плюс индекса на инфлацията за периода. Което пак предопределя втората му пенсия да е нищожна. По-добре да не се осигуряваш, а да си внасяш парите в банка –

 

там доходността е по-висока.

 

Ще ви припомня, че през 2004 г. две трети от БТК беше продадена на фирмата „Вива Венчърс“ за 280 млн. евро. Според някои това е била цената на положените дотогава телефонни кабели, ако бяха предадени за вторични суровини. Дали защото оценката беше занижена, или защото купувачите я управляваха много добре, три години по-късно пакетът акции на БТК беше продаден за 1,08 млрд. евро, или 3,7 пъти по-скъпо.

А „Вива Венчърс“ беше собственост на американския пенсионен фонд „Адвент“. За три години чрез българската компания парите на осигуряващите се от САЩ бяха утроени. Ето това се казва добро управление. Затова като се пенсионират, американците започват да обикалят света, а българите се чудят как да свържат двата края.

 

Крум БЛАГОВ

 

 

 


Крум Благов, коментатор

Крум Благов, коментатор