nabore.bg

Дом и двор

Как се подреждат салфетките на масата

Салфетките от плат или хартия са индивидуални, за всеки член от семейството. Салфетки от хартия се използват и когато се яде топъл сандвич без нож и вилица, когато (позволено е) се консумира с ръце печено пиле. Правилото важи и за ястия от дивеч. Основно правило е салфетката да се слага вляво до чинията за хранене.

Въпрос на хрумване е тя да се сгъне в красива форма, да се постави в чинията или в празната чаша за вода или за друг вид напитка.

За празнични случаи в красиво сгънатите салфетки се поставят стръкчета цветя, бонбони в хартия, картичка с името на госта или с изписано остроумно Желание по повод случая и за „добре дошъл".

Ако са завити във форма на конус или руло, се пъхват в метално пръстенче, във венче от цветя (изкуствени), връзват се и тънки панделки в подходящ към салфетката или покривката цвят.

Със салфетка от плат се застила дъното на специалното панерче за хляб.

Сгъната на четири салфетка се поставя и в голямата чиния за основно ястие, когато преди него ще се предложи предястие в чаша, предястие в малка чиния, супа в дълбока чиния или супа в чаша, с една (за чай) или с две дръжки.

Малките или по-големи салфетки от хартия, приличащи на дантели, са предназначени за поставяне в чинията под чашката за кафе или чай, за големите блюда със сладкиши, торта, кекс.

Салфетката от плат не бива да се прикрепва към яката или да се завързва около шията — това е позволено само за малките деца. Тя се постила върху коленете, но ако падне, се сменя.

Закрепването към колана също е неправилно. След като храненето завърши, салфетката се сгъва и се поставя отново встрани до чинията. Когато е от хартия, не се смачква на топчица и не се поставя в чинията за хранене, а се сгъва и пак се поставя до нея.

Салфетката е предназначена за избърсване на устните и пръстите на ръцете, ако те докоснат мазна храна.

Важно е да се знае също, че тя се използва всеки път, преди да се отпие от чашата с вода или друга напитка, а и след това.