nabore.bg

Докторе, защо?

Лято е, а се чувстваме зле? Как ни влияят температурите?

Можем да си помогнем

 

Лятото е в разгара си. И макар температурите да не са много високи, рязката смяна от много топло на дъждовно и студено пряко влияе на начина, по който се чувстваме: отпаднали, нямаме сила, а в същото време се усещаме изключително раздразнителни и като че ли сме постоянно под напрежение. Трудно заспиваме, а когато заспим, сънят ни е неспокоен и накъсан. Тази изостреност на психическата чувствителност е свързана с биологичните фактори. Денят е дълъг и се увеличава слънчевата активност. Магнитните и радиационни въздействия повишават чувствителността на нервната система. Но защо всъщност това е опасно и какво се случва с организма при тези температури?

Под въздействие на високите температури кръвоносните съдове се разширяват. Това автоматично забавя кръвообращението и до мозъка не достига достатъчно кислород. Това ни кара да се чувстваме леко замаяни, да губим равновесие и почва под краката, често да усещаме главоболие. Сърцето, обаче, тутакси търси да компенсира това и веднага забързва своя ритъм, за да подобри кръвообращението и да набави нужния на мозъка кислород. Усещаме силно сърцебиене, съпроводено с изпотяване и илюзията, че не можем да дишаме.

Ако по принцип страдаме от ниско кръвно налягане, то жегата е най-опасна за нас, защото разширяването на кръвоносните съдове допълнително сваля кръвното налягане. Така стигането на кислород до мозъка още повече се затруднява. Обикновено хората с ниско кръвно налягане се оплакват, че при големите жеги трудно стават дори от леглото. Но жегата е опасна и за хората с високо кръвно налягане (особено, ако имат съдови проблеми), заради учестения пулс, който създава допълнително налягане върху съдовете. Освен дехидратацията, много опасно е, рязкото спадане на кръвно налягане . Това се случва, ако температурите се колебаят, както става напоследък. Единият ден е над 30 °С, а на следващият е едва 15°С. Същото става и когато излезем от стая, в която е бил включен климатик, навън, при температурна амплитуда повече от 10-15 градуса. За организма резките промени в температурите са шок, с който той трудно успява да се пребори.

Какво можем да направим? -

-        Да избягваме прякото излагане на слънчевите лъчи и стоенето навън в часовете с най-високи температури.

-        Да приемаме много течности.

-        Да слагаме шапка, когато предстои да се излагаме на слънчевите лъчи.

-        Да избягваме резките промени в температурите – да не стоим дълго време на климатик, настроен на 18-20 градуса и след това да излизаме навън при 30-35 градуса. 

-        Да избягваме стреса, защото при всеки стрес в организма се синтезират хормони, като кортизол и адреналин, които оказват силно влияние на съдовете. В комбинация с високите температури, това може да се окаже неприятно.

-        Можем да използваме билки, които влияят, както на сърдечната честота, така и на нервната система.

Гинко билобата e добре позната със своите действия върху сърдечно-съдовата система. Билката подобрява кръвообращението, стимулира мозъчните функции, подобрява паметта, концентрацията, действа при мигрена, нормализира кръвното налягане и в двете посоки, възстановява намаляващите с остаряването функции – зрение, слух, подобрява работоспособността, има мощен антидепресивен ефект. Силен антиоскидант е, забавящ като цяло процесите на стареене. Добро лечебно и профилактично средтство е при атеросклероза, Паркинсон, Алцхаймер.

Начинът на прием на Гинко билоба е от голямо значение. По-добре е да се използва в преработен вид. В растението Гинко билоба се съдържа една специфична киселина, наречена ginkolic acid (гинколиева киселина). В големи количества тя може да причини алергични реакции и стомашен дискомфорт. Затова е от изключителна важност, купувайки продукт, съдържащ Гинко билоба да съблюдавате параметрите на тази киселина. Американската и Европейската фармакопея определят, че количеството на ginkgolic acid не трябва да надвишава 5 PPM. Tова е максималното количество ginkgolica acid, за което се счита, че е напълно безопасно. По 100 мг на ден екстракт Гинко билоба могат да се приемат при атеросклеротични плаки, за регулиране на кръвното налягане, както и за подобряване на паметта и концентрацията. Обикновено трайните резултати се проявяват след едномесечен прием. Но препаратите трябва да се приемат минимум три месеца. При стандартизация на Ginkgolic acid 5 PPM няма опасност от предозиране, няма и странични действия и противопоказания.

Един от лидерите на пазара е продуктът GinkgoVin. Той съдържа 100 мг стандартизиран екстракт от Гинко билоба и 50 мг екстракт от Грозодово семе – един от най-силните антиоксиданти. Екстрактът от Гинко билоба съдържа <5 PPM Ginkgolic acid. Това означава, на практика, че той е с фармацевтична чистота. Двата екстракта в продукта се допълват взаимно, което засилва благотворното им действие при неспособност за концентрация, отслабване на паметтта, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, студени крайници. GinkgoVin (Гинко Вин) е натурален продукт, не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.