nabore.bg

Дом и двор

Чалъми: Как да удължим живота на килима

Замърсените участъци се обработват с влажна гъба

 

Чистотата е гаранция за здраве! Това важи и за здравето на вашия килим. А здравето е залог за дълголетие. В зависимост от това, доколко е интензивно движението върху килима, е необходимо да той да се почиства с прахосмукачка поне 2 пъти седмично.

Зоните на използване на килима трябва да се преразпределят. Периодично го премествайте така, че зоните на най-интензивен трафик да се променят. Иначе около любимото кресло килимът ще “оплешивее”, а под масата

 

ще бъде като чисто нов.

 

Поне 2 пъти годишно го изпирайте. Може да поръчате професионално почистване или да си купите аква прахосмукачка. В супермаркетите се продават много препарати за почистване на килими. След покупката изпробвайте средството първо върху незабележим участък от килима. След като сте сигурни, че вече нищо не заплашва цветовете, нанесете течността (спрея, пяната) равномерно, като обработвате участъците с влажна гъба. Постепенно покрийте цялата повърхност на килима. След като килима изсъхне, минете с прахосмукачката.

За премахване на неприятна миризма, посипете килима със сода бикарбонат, изчакайте половин час

 

и минете с прахосмукачка.

 

Всички случайни петна изпирайте веднага, но без да търкате силно с четката.

Повечето нови съвременни килими “изпускат” газове. Ако килимът е бил навит, газовете се събират вътре. Тези газове могат да предизвикат алергични реакции: дразнене в гърлото, парене на очите. Това не е вредно за здравето, но определено е неприятно. След купуването на килим, той трябва да се проветри (например, на терасата) за през нощта, или може да постои 3-4дни в стая с добра вентилация или отворени прозорци и затворени врати.

 

Наборе.бг