nabore.bg

Докторе, защо?

1001 съвета за здравословен живот: Как да тренираме паметта си?

Съвсем нормално е да забравяме – къде сме сложили ключовете за колата, как се казваше лекарството за запек или коя беше рождената дата на втората ни братовчедка. Забравянето е напълно естествен процес. Представяте ли си в противен случай какво би се случило с нас? Изследователи в Университета във Вирджиния твърдят, че тези малки пропуски в паметта ни по никакъв начин не са свързани с нашите когнитивни способоности и не са повод за притеснение.

 

Ако сме забравили къде сме сложили ключовете за колата

 

не е притеснително. Притеснително става тогава, когато забравим дали имаме кола. Тогава е добре да потърсим лекарска помощ.

Така или иначе, паметта започва да отслабва още в 20-те години. Счита се, че на всяко десетилетие тя остлабва с около 2%. Но учените твърдят, че има различни начини, с които можем да „тренираме“ паметта си и да я поддържаме в добра форма – решаване на логически задачи, кръстословици, извършване на разнообразни дейности, учене на нови езици и много други. Безспорно най-добрият тренинг за мозъка е четенето. То развива и паметта, и въображението. По време на четене се създават множество асоциативни връзки в мозъка, които развиват непрестанно неговата дейност. По този начин запазваме бързината и трезвеността на мисълта си, която ни служи вярно до края на живота. За разлика от четенето, например гледането на филм, ни дава  образ, който ние възприемаме съвсем наготово и това не развива мисленето.

Но има моменти, когато мисълта и паметта трябва да са особено услужливи – например по време на сесия, на изпит, на интервю за работа. Обичайно сме доста напрегнати и стресът си казва своето – може да причини главоболие, раздразнителност, отслабване на паметта, високо кръвно налягане, нервни потрепвания.

 

Организмът реагира с редица физиологични промени –

 

 включително засилено отделяне на адреналин, повишаване на кръвното налягане, ускоряване на пулса и напрягане на мускулите. А всъщност, знанията, които имаме и които бихме искали да използваме не се губят.

От векове лечителите са били наясно с подобряващата кондицията Гинко Билоба, а съвременните изследвания непрекъснато доказват, че билката наистина е ефективна за повишаване на мозъчната ефективност и кръвоснобдяването. Доказано е, че подобрява вниманието, паметта и когнитивните функции, включително работната памет, абстрактната памет и скоростта на обработка на информацията.

Една от основните функции на Гинко Билобата е подобряване течимостта на кръвта и снабдяването с кислород и хранителни вещества на клетките на активно работещите органи (мозък, сърце, ретина и др.)

 

Така Гинко билоба подпомага мозъчната функция

 

и правилното оросяване.

Висококачествен екстракт от Гинко Билоба се съдържа във фитопродукта GinkgoVin (ГинкоВин). Добавен е и екстракт от Гроздово семе, който подсилва действието на Гинко Билобата. Гроздовото семе подобрява еластичността на кръвоносните съдове, прави ги по-здрави и устойчиви, премахва атеросклеротични плаки по вътрешните им стени.

 

www.botanic.cc


Четящият човек поддържа винаги бодра своята памет

Четящият човек поддържа винаги бодра своята памет