nabore.bg

Красиви всеки ден

1001 съвети: Как да спрем цигарите без да напълнеем

Пийте вода всеки път, когато ви се прииска да запалите цигара

 

Искате да се откажете от болезнената си зависимост към цигарите и да водите здравословен живот? Но постоянно се оправдавате с това, че ще напълнеете. Съветите, които представяме са от публикация на екип от френски специалисти.

 

Защо човек надебелява, когато престане да пуши?

Никотинът, поеман преди, е убивал апетита и ние не сме изпитвали глад. Самото пушене също гори калории – 30 цигари на ден изгарят толкова калории, колкото един час ходене. Освен това спирането на цигарите изнервя и ни подтиква непрекъснато да похапваме уж дребни неща, от които все пак се пълнее.

 

Как да станем слаби непушачи?

 

Първо трябва да намерите заместители на цигарите, които да ви набавят никотин. Бихте могли да използвате никотиновите дъвки, пластири или таблетки. Те ще ви помогнат, на първо време, да отвикнете от вредния навик. След като направите първата крачка трябва бавно и постепенно да намалявате дозата никотин, която приемате на ден. Паралелно с това започнете по-често да правите физически упражнения.

Можем ли да се въздържаме да не ядем постоянно?

При отказване на цигарите, дори и да не ви се яде, слагате в устата, каквото ви попадне, за да се успокоите. Хранете се по 4-5 пъти дневно, но внимавайте да не прекалявате с калориите. По този начин хем ще ядете по-начесто, хем няма да прекалявате с храната.
Пийте вода всеки път, когато ви се припуши. Течностите ще прочистят организъма ви, а и ще запълнят стомаха ви поне временно.

Избягвайте да се събирате на по питие с приятели – алкохолът и ядките са много калорични. Опитайте се да избягвате компании, в които се пуши, защото те ще ви предизвикат и вие няма да устоите на изкушението да не запалите.
Има и едно упражнение, което спомага за притъпяване на апетита и нуждата от пушене – ускореното дишане. Щом почувствате глад или пък ви обземе желание да запалите цигара, започнете в рамките на няколко секунди да дишате по-бързо, сякаш сте запъхтени от дълго тичане.

Вярно ли е, че пушенето е по-вредно за жените?

След дълги и задълбочени изследвания се оказва, че това твърдение е напълно вярно. То се дължи на различните по вид хормони в мъжкия и женския организъм. Именно хормоните правят жените по-предразположени към развитие на рак на белите дробове. Важно е да знаете, че комбинацията от цигари, кафе и противозачатъчни причинява сърдечно-съдови заболявания, поява на флебити и предизвиква смущения в менструалния цикъл.

 

Наборе.бг