nabore.bg

Докторе, защо?

Как да си помогнем при храносмилателни неразположения?

„Опитвам се да храня здравословно. Наблягам на плодовете и зеленчуците. Хапвам предимно салати. Въпреки това усещам подуване, газове, а понякога и неприятна болка в корема, най-вече след прием на салати.“                        

 

Галя, 63 години

 

Лятото се определя като сезонът на плодовете и зеленчуците. Жегите не ни позволяват да се храним много обилно, предпочитаме леки ястия, наблягаме на пресните плодове и зеленчуци, които са много полезни за нашето здраве. Те съдържат витамини и минерали, полезни хранителни вещества, от които имаме нужда, за да запазим здравословния баланс на организма си.

Но, след като изядем една ябълка или друг плод (зеленчук), те преминават през множество сложни процеси в храносмилателната система, за да могат да ни „подарят” всичките си полезни вещества. Част от тази система са храносмилателните ензими, които подпомагат разграждането и усвояването на хранителните вещества. Самите плодове и зеленчуци, заради количеството целулоза и фибри, които съдържат, всъщност не са съвсем леко усвоима храна и нерядко именно те предизвикват неприятни усещания, като подуване, газове и болки. За да се усвоят добре са необходими храносмилателни ензими.

Ензимите са едни от най-важните, но и доста пренебрегвани елементи в съвременното хранене. Това са протеинови комплекси, които ускоряват всяка химическа реакция в човешкия организъм. Дефицитът дори само на един ензим може да предизвика неправилно протичане на цяла поредица от процеси. В човешкото тяло са открити повече от 3000 ензима и всеки от тях има своята уникална функция. Най-важните седем храносмилателни ензима са: амилаза (преработва въглехидратите), протеаза (преработва протеините), липаза (преработва мазнините), лактаза (разгражда лактозата в млечните продукти), целулаза (разгражда целулозата), алфа-галактозидаза (помага при преработката на въглехидрати от бобовите и зелевите растения) и бромелаин (подпомага смилането на белтъчините). Някои от ензимите се произвеждат в човешкия организъм, но други могат да бъдат набавени единствено чрез външен прием. Хората хилядолетия наред са ги приемали чрез суровата си храна (топлинната обработка „убива” ензимите). Природата се е погрижила във всяка храна да са налични и ензими, необходими за нейното разграждане. Но, в днешно време, дори плодовете и зеленчуците преминават през обработка, която да ги запази повече време „свежи” и добре изглеждащи. За съжаление, това третиране унищожава не само ензимите, но и множество от полезните вещества.

Продуктът Ензи-Мил съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от неживотински източници – Амилаза, Липаза, Протеаза 4.5, Протеаза 3.0, Алфа-галактозидаза, Лактаза, Целулаза, Бромелаин. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти (въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали). Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Ензи-Мил не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти! Можете да намерите в аптеките и без рецепта!

 

www.botanic.cc