nabore.bg

Докторе, защо?

1001 съвети: Как да се спасим от магнитните бури?

В лошите дни - покой и лека диета

 

Магнитните бури са резултат на слънчеви изригвания в период на максимална активност. В космоса се изхвърля огромно количество неизвестно вещество. Част от него, движейки се с 1000 км в секунда, за 1-2 дни достига Земята. Потокът се удря в магнитното й поле и провокира колебания, известни като магнитни бури.

Доказано е, че живите организми са малко чувствителни към силните изригвания и много към слабите и средните. Феноменът се обяснява с факта, че реагираме само на определена честота на магнитното излъчване. Известно е, че негативното действие започва денонощие преди „критичния” ден и влияе на всички органи както и на самочувствието.
За по-голямата част от хората магнитната буря е стрес. В тези дни намалява производството на отговарящия за адаптацията хормон мелатонин

 

и се увеличават хормоните на стреса -

 

адреналин и кортизол.
Статистиката сочи, че броят на хоспитализираните и тези, при които се засилват сърдечно-съдовите смущения, рязко нараства след магнитна буря. В периода често се регистрират инфаркти и инсулти.

Специалистите съветват по време на магнитни бури да не ставате рязко от леглото, за да не ви се завърти главата или да изпаднете в безсъзнание. Особено опасно е за хората, които пият лекарства за хипертония. Постарайте се в дните със слънчеви изригвания да не се стресирате допълнително и да не вземате важни решения. Най-важното в дните на магнитни бури е да не преяждате което може да доведе до сърдечен пристъп. Сърцето и мозъкът

 

може да се окажат без кислород

 

заради това, че кръвта е преразпределена в полза на претъпкания стомах. Лекарите препоръчват предимно лека храна и сокове от кисели плодове и зеленчуци. Включете в менюто варена риба, морски продукти, мляко. Препоръчват се и ястия от бобови култури - грах, леща, фасул. За десерт хапнете стафиди, сушени кайсии, орехи и мед. Незаменими са и бананите. Съдържащият се калий и биологично активни вещества намаляват действието на адреналина върху психиката.

Специалистите съветват също

 

да носите украшения от кехлибар,

 

които отразяват електромагнитните вълни. Хората с хипотония са като замаяни, защото кръвното им пада още повече. В неблагоприятните дни може да ви спаси народната медицина. Прекрасно помагат екстракт от жен шен, златен корен или розова радиола и настойка от китайски лимонник. Ако се страхувате, че от тях ще си развалите съня или ще станете раздразнителни, преди хранене пийте по 30 капки течен екстракт от елеутерокок, който се продава в аптеките. В промеждутъците между храненията консумирайте чай от мента. Преди сън изпийте чаша чай от маточина с мед и 20 капки настойка от валериан.