nabore.bg

Дом и двор

1001 съвети: Как да отгледаме кафеен храст у дома

От едно растение годишно ще наберете до 300 зърна

 

Кафееният храст вирее добре и под покрив и може да достигне височина 1.5 – 2 м. Родина му е Етиопия. В Европа научили за кафето едва през 1591 г. от италианският лекар Проспер Алпинус, който го донесъл от Египет. Той препоръчвал на пациентите си от ароматната напитка като укрепващо средство и лек за разстроен стомах. Като стайно растение обаче се отглежда едва през последните 100 години.

Листа: Листата са тъмнозелени, дълги до 10 см.
Цветове: Цъфти през април и май. Добре развитите 4-5-годишни храстчета цъфтят от 4 до 6 дни. Цветовете са бели, ароматни, с диаметър до 3 см и при добро гледане покриват целите клони.
Плодове: През следващата година, 6-7 месеца след цъфтежа, дава плодове, които от зелени постепенно стават тъмночервени. Тъмночервените плодове, подобни на вишна, съдържат по две зърна, които в стаята узряват за една година. Берат се едва когато са меки на пипане. Първо се отделя месестата обвивка на плода, за да се извадят семената, които всъщност са кафето, което пием. Те най-напред се изсушават, а след това се изпичат, докато станат почти черни на цвят. Високите около 1,5 м храсти дават близо 300 зърна годишно.

Размножаване: От узрелите семена може да се отгледат нови растения. Те поникват за месец-месец и половина, след което се пикират. Когато развият няколко листа, растенията се засаждат в почвена смес от равни части чимова почва, листовка и добре разложен оборски тор, като се добавя малко пясък. След това се държат 10-12 дни на тъмно и се пренасят на добре осветено място. Дръвчето цъфти след 4-5 години.

Температура: Най-добре се развива при температура 18-20 градуса, а при 16 започва да мръзне.

Светлина: Предпочита светло и добре проветриво място, защитено от преките слънчеви лъчи и от отоплителните уреди през зимата. През лятото може да се изнесе на балкона или в градината. А ако се държи в стаята, прозорецът или балконската врата винаги трябва да са отворени.

Поливане: През лятото кафето се напоява обилно, през есента поливането се намалява, за да достигне през зимата до един път седмично. Не понася твърда вода, а пръскането на листата го спасява от сух въздух и опадване на листата.

Торене: По време на интензивния растеж трябва да се тори - най-добре с разтворени в поливната вода минерални торове. За да се развива по добре и да цъфти обилно, през май и юни кафето се наторява с рогово брашно веднъж на 15 дни.

Пресаждане: През 2-3 години напролет кафееният храст се пресажда в нова почвена смес, като се внимава да не се наранят корените. Съдът трябва да е дълбок, защото растението има силно развита коренова система. На дъното се прави висок дренажен слой от керамзит или глинени парчета с пясък.

 

Наборе.бг


Кафееният храст се отглежда лесно в домашни условия

Кафееният храст се отглежда лесно в домашни условия

Зърната на кафето преди да узреят

Зърната на кафето преди да узреят

Отглеждането на кафе у дома датира едва от 100 години

Отглеждането на кафе у дома датира едва от 100 години

Понякога храстът достига до височина 2 метра

Понякога храстът достига до височина 2 метра

Цветчетата на кафеения храст са бели

Цветчетата на кафеения храст са бели