nabore.bg

Докторе, защо?

Д-р Стефан Стефанов: Как да лекуваме остеоартрозата?

 

- Д-р Стефанов, нека започнем нашия разговор с кратко обяснение на това какво представлява остеоартрозата.

-      Остеоартрозата е заболяване, което се характеризира с настъпващи дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костна тъкан. Според различни проучвания между 12-15% от населението страда от остеоартроза, а при хората над 70-годишна възраст процентът скача на 50-70%. В световен мащаб, както и в България, броят на хората, страдащи от остеоартроза постоянн се увеличава, което е свързано както с всеобщата тенденция на  застаряването на населението, така и със особеностите на съвременния начин на живот. Съвременният човек за разлика от предците ни води доста заседнал начин на живот без достатъчна физическа активност, а като дабавим  и злоупотребата с храна се оформят няколко причини за широкото разпространение на заболяването.

-      Всички ли стави се засягат еднакво?

-      Да. Макар че най-често засегнати са носещите стави като коленна, тозобедрена и ставите на гръбначния стълб.

-      Как се диагностицира заболяването?

-      Много често хората подценяват проблема. Отиват на лекар в напреднал стадий на заболяването, а ненавременното и неправилно лечение може да бъде причина за сериозни деформации и дори инвалидизация. Диагностицирането на заболяването се извършва с клиничен преглед при който се проверява функцията на засегнатата става и рентгенографиял. 

-      Какво е лечението на остеоартрозата?

-      Нека първо да отбележим, че целта на лечението е намаляване на болката и подобряване функционалното състояние на ставата. Лечението включва нефармакологични мерки като намаляване на теглото, повишаване физическата активност, физиотерапия и др., и фармакологична терапия. Фармакологичните средства са НСПВС за намаляване на болката и редукция на възпалението,  кортикостероиди в случай, че има ставен излив и/или много тежко възпаление, и т.нар. хондропротективни средства. Хондропротективните средства са под формата на перорални препарати и вътреставни инжекции. Обикновено пероралните средства съдържат глюкозамин и хондроитин. Това са вещества, които се използват от активно спортуващите с цел превенция на артрозата, но са подходящи и в зрялата възраст, както и в периода на растеж. Те са мукополизахариди, които  се включват в състава на гликопротеините , които пък са съставна част на хрущяла и съединителната тъкан. Глюкозаминът и хондроитинът се използват за забавяне на щетите, причинени от артрозата, но могат да помогнат и на активно спортуващите, които имат болка в ставите. Глюкозаминът и хондроитинът се приемат самостоятелно или в комбинация. Препоръчителната дневна доза за глюкозамина е 1500 мг., ако се приема самостоятелно, а за хондроитина 1200 мг. Когато се приемат в комбинация дневните дози и на двете субстанции следва да се редуцират наполовина. Ефектът не е бърз и обекновено настъпва след десетия ден. Приемът трябва да продължи 2-3 месеца. Глюкозаминът и хондроитинът може да се приемат и с превантивна цел от млади хора, които се занимават активно със спорт.

 

За контакти: Д-р Стефан Великов Стефанов, Университетска болница по ортопедия Горна Баня, 0888521070

 


Д-р Стефан Стефанов

Д-р Стефан Стефанов