nabore.bg

Докторе, защо?

Научно доказано: Кахърният човек сам се разболява

Връзката здрав дух, здрави емоции, здраво тяло е потвърдена  

 

„Когато човек е потиснат или изпитва страх, това веднага рефлектира някъде в тялото –  получава сърцебиене,  вдига кръвното,  усеща спазми в корема или разстройство. Ако тревогата и притесненията  продължат по-дълго  и човек не успее да ги овладее, може да се стигне до язва, сърдечни заболявания, увреждане на щитовидната жлеза, диабет, кожни проблеми“, казва  Моника Балаян, психолог, преминала обучение при най-добрите специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ.  Тя преподава смехотерапия от години , автор е на редица програми за оздравяване и усъвършенстване,  има богат опит и  наблюдения върху своите курсисти и проблемите им. Някои от тях са постигнали  доказани  резултати при захарен диабет и безплодие. Повече от 16 години  тя наблюдава как

 

чувствата влияят на здравословното състояние на хората

 

 и има доста примери в практиката си. Помогнала е на много хора да победят болестта.    Добре е човек да открие  зависимостите между емоциите и здравословното си състояние.  И понеже те са субективни, всеки трябва да го направи сам. Защо понякога „хвърчим” от радост или потъваме в меланхолия. „Доведоха една възрастна жена на мой курс за здраве, разказва психологът. -  Беше прекарала  инсулт, имаше лека парализа и  едва ходеше. Курсът беше на руски език, а тя беше арменка и нищо не разбираше. Обясних й, че няма да има полза, но тя ме помоли да остане.  Разбра, че по време на заниманията трябва просто да се радва и да поддържа това състояние. Упражнението беше такова и всички в залата се радваха. Тя го правеше, смееше се като дете. В края на курса тя можеше да ходи сама с бастунчето си. Всички видяха как радостта  укрепи тялото й”.

Доказано е, че емоцията веднага кара тялото да реагира. Ако тя е „тежка” – омраза, ярост, злоба, ненавист, черногледство, ни „смачква” и усещането се прехвърля и на тялото. Ако е любов, радост, вдъхновение, оптимизъм, вяра , „олекваме” от щастие, а  тялото е  способно е да преодолее всякакви трудности.

 

Любовта  е мощен стимулатор,

 

 човек придобива силен имунитет от нея. Безпокойството е по-опасно  от гнева,  причинява разпиляване и загуба на енергия. Гневът ни „вади” от обувките, ние излизаме от себе си, от вътрешния си център, а при безпокойството този център изчезва и не можем да го открием. Често не знаем дори каква е причината за него. Във физическото тяло то се загнездва в гърдите, причинява дихателни проблеми или провокира необходимостта от пушене на цигари. Това, което пречи на дишането и го блокира (включително цигарите) причинява или усилва безпокойството. Сигурен признак за него е напрегнатост в раменете, скръстените ръце на гърдите или слънчевия сплит.  С този жест хората се „заключват” емоционално срещу някаква опасност. 

Ако  човек се научи  да „лекува” емоциите си  и  не се поддаваме на отчаянието и негативизма, а търси целенасочено позитивните чувства,  може да се измъкне от всяка трудна ситуация. Радостта, удоволствията принуждават болестите да отстъпят. Връзката здрав дух, здрави емоции, здраво тяло е доказана.

 

Пазете се от принципа на махалото, търсете златната среда

 

Ако човек все пак изпусне емоциите си , трябва да  ги трансформира от негативни в позитивни или поне да възстанови  спокойствието си . Не е нормално от състояние на депресия да преминеш в еуфория и като махало да се люшкаш от една крайност в друга. Еуфорията и прекаленият възторг също вредят. Полезни са леки,  позитивни емоции.  Въпреки че смехът е  полезен, когато е извън контрол, губим обективния поглед върху нещата. Трябва да се стремим към баланс , златната среда, и гъвкаво да променяме емоциите си, съветва Моника Балаян. Дозираният възторг е полезен, но ако пребиваваме дълго в това състояние, губим представа за реалността. Затова говорим за черни и розови очила.

Негативните емоции  са ни от полза, ако знаем как да ги разчитаме и контролираме. Те ни заземяват и предупреждават, че нещо не е наред, че  трябва да спрем, да променим посоката. Ако  сътрудничим с емоциите си, ще сме приятели сами на себе си.

 Ако някъде нещо боли или има хроничен проблем , първото  е да  проследим  емоциите. Когато емоционалното състояние се овладее, тялото веднага реагира положително. Негативните мисли водят до негативни емоции, а резултатът е дискомфорт в тялото. Има и обратна връзка - ако тялото боледува, появяват се неприятни емоции, които съответстват на определени мисли.

 

Най-лесно чувствата се контролират през тялото

 

За да контролираме ситуацията, трябва да наблюдаваме мислите, емоциите  и тялото си, съветва Моника. Ако сме потиснати или тъжни, трябва да  излезем на разходка, да се раздвижим чрез спорт, да вземем  душ или  вана, да отидем на масаж. Това веднага ще ни ще отпусне и разсее, ще прогони депресивното  състояние. Емоционалната интелигентност е да знаеш кое как ти влияе  и как да си помогнеш . При някой работи вана при друг,  готвене,  секс или разходка в планината.

 

Феодорина ЛЯСКОВА

Вестник „Златна възраст”

 


Моника Балаян, психолог

Моника Балаян, психолог