nabore.bg

Дом и двор

Полезно: Кафето и черупките на яйцата подхранват почвата

За да поддържате оптималния растеж на цветята, които красят дома ви, не е необходимо да им слагате скъпи торове. Предлагаме ви някои хитрини, с които теменужките, камбанките, мушкатото, орхидеята не само ще ви се усмихват в нежни багри, а и ще бъдат защитени от неприятели.

Не изхвърляйте утайката на кафето. Тя е чудесен тор, прави листата силни и здрави. Един или два пъти в месеца разрохвайте пръстта с вилица, не по-дълбоко от 2-3 см, за да не нараните корена, и напръскайте с утайка. Тя трябва да бъде студена.

Суроватката от киселото мляко пък унищожава листните въшки. Разтвор от една част суроватка и една част вода е добро средство и против гъбичките. Пръскайте един път седмично. Напръсканите или полети със студено кафе и черен чай растения също ще се излекуват от листните въшки.

Черупките от яйцата съдържат много калций. Без него не могат например бегониите или богородичната трева. Натрошават се на много ситно и поне четири пъти в годината се смесват с горния пласт пръст.  

На растежа изключително добре се отразява прясното мляко. То съдържа ценни минерални вещества и микроелементи. Един два пъти в месеца поливайте цветята с разтвор от една част мляко и три части вода.

Кибритените клечки са смърт за въшки и акарите. Те не понасят фосфора. Затова забодете няколко клечки с главичките надолу в пръстта на саксията или сандъчето и ще решите проблема с насекомите.

 

  Наборе.бг