nabore.bg

Свят широк

Къде е най-хубаво да си пенсионер?

Франция чупи всички рекорди – там държавните пари се получават цели 24 години

 

Щом едно правителство реши да повиши пенсионната възраст, сред населението веднага избухва буря. При това в повечето европейски страни има значителни разлики между повелята на закона и това, което става на практика. Заради решение на правителството да повиши пенсионната възраст ерупция на негодувание се наблюдава понастоящем в Гърция и Испания.

Гръцките синдикати се борят чрез стачки срещу набелязаните от правителството мерки за икономии, една от които е повишаването на пенсионната възраст. В Испания профсъюзите преди време

 

също хвърлиха ръкавица на властта

 

и десетки хиляди излязоха на улицата, за да протестират срещу повишението на пенсионната възраст от 65 на 67 години.

С оглед на нарасналата продължителност на живота и все по-големите финансови проблеми на пенсионното осигуряване, свързани със и произтичащи от това развитие, много европейски страни трудно биха могли да предотвратят повишаване на законната пенсионна възраст, без да рискуват евентуален срив на социалните системи.

По ирония на съдбата сега, поради натиска на международните финансови пазари, тъкмо правителствата на Гърция и Испания са принудени да следват курс на драстични икономии и противно на своите политически възгледи - да увеличат възрастта за пенсия.

Но на колко години хората в отделните европейски държави действително излизат в пенсия? За държавите, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, средната пенсионна възраст е 64 години и 1 месец при мъжете.

 

На практика обаче в пенсия се излиза

 

още на 63 години и половина. При жените средната пенсионна възраст в рамките на организацията е 62 години и 9 месеца, но в пенсия се излиза 6 месеца по-рано.

В Гърция, където се обсъжда повишението на пенсионната възраст, досега фиксираната чрез закон пенсионна възраст бе 58 години, което важи и за двата пола. Това е един рекордно нисък индекс сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В действителност обаче гръцките мъже работят средно до 62 години и 4 месеца, след което им остават средно по 19 години и 8 месеца да се радват на пенсията си.

Съвсем друга е картината в Испания, където се проектира повишение на пенсионната възраст от 65 на 67 години. В действителност обаче испанските мъже се пенсионират на 61 година и 4 месеца, т.е. с една година по-рано от мъжете в Гърция, след което

 

могат да се наслаждават на пенсионерски живот

 

средно 20 години и 9 месеца.

В това отношение Франция чупи всички рекорди. Не случайно се казва: "Да се пенсионираш като Бог във Франция", където по закон пенсионната възраст е 60 години. Средностатистически погледнато обаче, френските мъже излизат в пенсия на 58 години и 7 месеца, след което получават пенсия средно 24 години, което е рекорд. Не остават по-назад и французойките, които излизат в пенсия със средно 10 месеца по-късно от френските мъже. Тази статистика изправя френската държава пред огромно предизвикателство - тя трябва да търси пътища за финансиране на пенсиите на своите гражданки за период от средно 27 години и половина.

 

Коментар на Радио Дойче Веле