nabore.bg

България

Ще има ли възмездие: Журналист наруши омертата за фалита на "Преса" и „Тема”

Алчността на босовете, интригите и пълното презрение към работещите, третирани като роби, съсипа вестника, пише Стефан Ташев, бивш шеф на кримиотдела на „Преса”

 

Ден след като се разбра, че вестник "Преса" престава да излиза, шефът на криминалния отдел на изданието Стефан Ташев публикува в профила си във Фейсбук своята гневна реакция. "Абсурдно е да обясняваш на журналистите си, колко си велик и как няма пари, а две редакционни коли всеки ден да бият по 140 километра до Правец и обратно, където се строят вилите на Тошев и Велева", възмущава се журналисът.

След всичките емоции от вчера, дойде време да наруша омертата и да повдигна завесата около спирането на "Преса" и състоянието въобще на вестниците в България. Не искам да оплювам никого, не се чувствам жертва. Както казах, дотук бяхме, сега на улицата. Нищо лично, просто бизнес.

Първо малко по-отдалеч. Обикновените хора не подозират, че в България няма никакви свободни медии... "Преса" привлече много качествени колеги с обещанието, че ще е независим. Нищо подобно не се случи. И понеже трябва да се говори с факти, давам пример.

 

Казусът "Цветан Цветанов".

 

Цветан Цветанов ще го сложа на първа страница само с белезници - думи на главния редактор, които се спазваха стриктно. Затова две години кримиотделът на вестника бе мачкан от МВР и му бе отказвана всякаква информация, докато Цветанов бе вътрешен министър. Допълваме с костинбродската афера и т.н. За да се стигне до рязък завой - интервю с Цв. ЦВ. по случай 50-годишнината му в стил "Работническо дело" на три страници. И пускането през ден на негови снимки, без белезници. Вие си правете изводите.

Има още примери. Това става не само в "Преса" а във всички вестници, които вървят плътно зад властта и това ги убива. Но да му мислят техните чорбаджии.

Атаките срещу Реформаторският блок, не съм им адвокат. Факт е, че те сътвориха толкова много глупости. Но как така се атакуват само техните министри - със заповед от Боса, всеки ден бой по реформаторите, които тормозят добрия Бойко и му пречат да се съюзи с ДПС. Които са бели и добри. Да сте видели някой вестник да напише, че имотите около плажа Силистар са на тъста на Йордан Цонев !??? Ех, ако бяха на Иван Костов, какви фолиа щяха да се излеят, ееех.

Не съжалявам, че всичко с "Преса" свърши.

 

Почуствах две неща - облекчение и омерзение.

 

Така е, когато си човек втора ръка там, не си от "Труд" и нямаш къса пола.

И сега пиша с чиста съвест, документите ми за съкращаването още не са готови, а дори и заплатата не съм си получил. Не ми пука. Вчера написах, че не успях да се справя с трудовашките интриги и това ми беше най-големият проблем. Тези интриги разядоха вестника като киселина.

Абсурдно е да обясняваш на журналистите си, колко си велик и как няма пари, а две редакционни коли всеки ден да бият по 140 километра до Правец и обратно, където се строят вилите на Тошев и Велева.

Абсурдно е с труда си да храниш фамилията на В. Запрянов и той с огромната си заплата да кара фирмата да му плаща дори автомивката на личния му джип. Това си е чисто кокошкарство.

Алчността на босовете, интригите и пълното презрение към работещите в "Преса", третирани като роби, съсипа вестника. Това е истината. Факти –

 

15-дневен труд без почивка, всяка неделя на работа,

 

работа по празници без компенсации и без заплащане по идея на Валери Запрянов и още, и още. Забрана за повече от 10 дни отпуск, отказ да се прехвърлят отпуските от предишната година и т. н.

Затова край на омертите, щото такива хора с пурите ни водят на заколение. Не съм роб и няма да бъда повече слуга на тях. Те са останали в 1976 г. Цял месец юли ръководството на вестника - Тошев и Запрянов, се правеха на ударени какво ни чака. Само че да моташ журналисти, е грешка. Ние си проверихме, събрахме информация.

И един въпрос без отговор - главният редактор, вече фалирал, обяви, че до последно се борил за вестника, до последната секунда.

 

Пълна лъжа

 

 по моя информация от разпространителските фирми още в началото на юли е наредено от "Преса" да се карат по една-две бройки на сергиите, защото спира в края на месеца.

Толкова за морала и тем подобни на Т.Тошев, В. Велева и Запрянов. Има си възмездие за всичко.

 


Човекът с пурата - познат образ в българското медийно блато

Човекът с пурата - познат образ в българското медийно блато

Лика прилика - вестникарският бос Тошо Тошев в компанията на манекенката Красимирова и Косьо Самоковеца, разстрелян като гангстер в центъра на Амстердам. Снимката е от кабинета на Тошев като главен редактор на

Лика прилика - вестникарският бос Тошо Тошев в компанията на манекенката Красимирова и Косьо Самоковеца, разстрелян като гангстер в центъра на Амстердам. Снимката е от кабинета на Тошев като главен редактор на "Труд" на улица "Екзарх Йосиф"

Тошев с една от многобройните си съпруги.

Тошев с една от многобройните си съпруги.

Валери Запрянов, Тошев и вечната

Валери Запрянов, Тошев и вечната "Мадам В" - Валерия Велева.