nabore.bg

Архивите са живи

Академик Жорж Нурижан – арменецът служил на България и Италия

Навършват се 130 години от рождението на енциклопедиста, номиниран за Нобелова награда

 

Портретна скица на академик Жорж Нурижан

 

Жорж Нурижан (на италиански Джорджо Нуриджани) е италиански писател публицист от  арменски произход.Роден е на 23 септември 1892 г. в Ливорно. Бащата на Жорж  бил силно впечатлен  от българска правителствена делегация изпратена от Стефан Стамболов в Рим и решил да се премести  да живее  в България.Така семейството се премества  в Стара Загора.Тук през 1911 г. Жорж Нурижан завършва гимназия и заминава за Рим, където учи право.Отново  се завръща в София и става кореспондент на италиански вестници.От 1919 г. е назначен за секретар по печата на италианското посолство у нас.Съветник е на папския  нунций Анджело Ронкали /бъдещият папа Йоан XXIII/.

Нурижан, сниман през 1938 г. в Смолян

 

Успява  да се сприятели с целия културен български елит.През 1921 г. заедно с Пол Жантизон и Колинс, по покана на Съюза на македонските братства, правят анкета по българо-сръбската граница,за издевателствата на сръбските власти над  българите.Анкетата е публикувана във вестник ‘’Идеа национале’’ и  става достояние на цялата европейска общност.

"Вечното у българина" - едно от произведенията на писателя

 

Дванадесет години по-късно, през 1933 г.издава книгата ‘’Македонската трагедия  гледана от Рим’’ с което се изявява като голям радетел на българската кауза  в Македония .В книгата отразява над 40 мнения на италиански общественици за случващото се в Македония. От 1935 г. Нурижан е директор  на вестник ‘’Светоглас’’-орган на  Дружеството на чуждестранните писатели в България.

"Македонската трагедия, гледана от Рим" е книга, предизвикала голям интерес при появата си

     

След национализацията през 1946 г. оставането на  Нурижан в България е  затруднено и той се установява в Рим. Навършил вече 74 години /1966 /, той променя  коренно своите гледища по македонския въпрос,като приема македонизма за своя религия. По този начин в късните си съчинения изобличава самия себе си, отбелязват изследователите на неговото творчество.

През 1942 г. в София излиза книгата на Нурижан "Откровения на мъдрост"

   

Жорж Нурижан е автор на над 3000 статии и студии, касаещи италанското и българското историческо минало,речници и граматики. В България са издадени над 50  студии в периода 1920 -1946 . ,които не са преиздавани. В Италия е бил  номиниран  за Нобелова награда за литература.

Читателите са посрещнали добре и книгата на академика "През острието на живота"

 

През настоящата година се навършват 130 години от рождението на академик Жорж Нурижан.Ще отбележим ,че той  напълно незаслужено e  забравен ,като български критик , писател и енциклопедист.Името му не присъства  в литературните справочници и изследователите трудно биха се добрали до някакви по подробни сведения за него.Заслужава нашата  дипломатическа мисия в Рим да излезе с инициативата и да се изработи и постави една паметна плоча пред дома му на ул. ‘’Via Cremona‘’N  10, където е живял и починал на 7 май 1981 г. този голям приятел на България .

 

Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ, Ихтиман