nabore.bg

Докторе, защо?

Три в едно: Тиквата пази сърцето, сваля кръвното и бори запека

Тиквата, от която си правим фенери, и нейните оранжеви роднини - жълъдовата тиква и тиквата цигулка - предпазват от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и макуларна дегенерация. Тя съдържа големи количества бета-каротин, който предотвратява рак. 1 чаена чаша варена тиква съдържа около 8.5 г бета каротин. Жълъдовата тиква съдържа големи количества витамин В6, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания и депресия. Витамин С е силен антиоксидант, който предотвратява катаракта и хронични заболявания. Най-много се съдържа в тиквата цигулка. Тиквата съдържа значителни количества разтворими влакнини, които понижават нивата на лошия холестерол. Съдържащите се в нея неразтворими влакнини помагат за чувството за ситост и облекчават запека. Калият понижава риска от високо кръвно налягане, камъни в бъбреците и инсулт. Тиквите са богати на калий. Лутеинът предотвратява макуларната дегенерация, катаракта и рак на дебелото черво. Жълтата и цигулковата тиква са ценен източник на магнезий, който е полезен при алергии, астма, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, камъни в бъбреците и др. Тиаминът, съдържащ се в жълъдовата тиква, е полезен за мозъка и подобрява паметта и кръвообращението.

Забележка: За да запазите бета-каротина, подходящи начини за приготвяне на тиквата са варенето или печенето. Витамините от групата В обаче се губят, когато тиквата се вари във вода.  

Кулинарни идеи:

- Когато приготвяте чили, супи или задушени ястия, добавете малко обелена и нарязана на кубчета тиква.

- Купете си замразено пюре от тиква, разредете го с прясно мляко и поднесете вместо супа.

- В тестото за палачинки можете да прибавите и малко обелена и настъргана тиква.

- Смесете варена, пасирана тиква с настъргано парче пармезан и зелени подправки. Използвайте ги като сос за спагети.

- Добавете варена тиква в сладки или пикантни ястия с ориз или зърнени продукти.

- Сварете едри парчета тиква с малко захар, стафиди, червен пипер и подправки. Поднесете към ястия от свинско, говеждо, птиче месо или риба.  

 

Наборе.бг