nabore.bg

Докторе, защо?

Сензация! Жените стават с пъти по-умни след раждане

За да доживеете до 100, забременейте на 35, съветват учените

 

Научно откритие доказва тласъка, който появата на детето и грижите за него дават върху мозъка на жената. Това научно откритие ще удиви много млади родители, но е факт – майчинството дава рязък тласък на способностите на жените да запомнят и да учат. Учените твърдят още, че положителният ефект от раждането на детето, свързан с изменението на размера и формата на отделни мозъчни зони, може да продължи няколко десетилетия.

Речта на младите майки може да е ограничена до “ бау-бау” и “мяу-мяу”, но мозъкът им стремително се развива, защото те се приспособяват към промените,

 

свързани с появата на детето.

 

Наблюдава се също така изостряне на възприятията, благодарение на което жените познават детето като се ориентират в частност по миризмата и звука.

В статия на професор Крег Кинсли от Университета в Ричмънд и професор Кели Ламбърт от колежа Рандолф-Макон се казва: "Майчинството е свързано с много предимства, тъй като мозъкът на майката се опитва да “ израсне”, за да съответства на изискванията на новото състояние.”

Проблемът е в това, че повечето майки на първо време след раждането са твърде изтощени, за да използват активно новите си умствени способности, замаскирани на всичкото отгоре от неизбежното хронично недоспиване. Причината за положителните промени в мозъка

 

са свързани с освобождаването на хормони,

 

както и с активизация на неговата структура, които възникват по време на отглеждането на детето. Хормоналните колебания по време на бременността, раждането и кърменето увеличават размера на клетките в отделни участъци на мозъка.

Въпреки че бащата на детето не може да разчита на хормонални промени, които да подобрят дейността на мозъка му, ако той взема активно участие в отглеждането на детето, това се отразява положително и на неговите умствени способности. Учените са установили още, че жените имат по-голям шанс да доживеят до 100 години, ако родят дете в по-късна възраст, например около 35. Това е свързано с факта, че мозъкът получава допълнителни сили в периода, когато обикновено започва влошаването на паметта, характерно за зрялата възраст. По такъв начин умственото здраве се удължава.

 

Наборе.бг