nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Железничар от Попово си пише с Елизабет II

Бившият билетопродавач Марин Станев е давал съвети на Михаил Горбачов, Иван Костов и Георги Пирински

 

Бившият служител от БДЖ Марин Станев дълги години е работил в товарната магазия на гара Търговище, а и като билетопродавач.

По време на целия си интересен живот в душата на бай Марин Станев гори един труднообясним огън, който днес се нарича изразена гражданска позиция. Ексжелезничарят години наред взима отношение по много важни въпроси, някои от които са далеч от преките му професдионално задължения. За това време в дома си в град Попово Станев е събрал огромен куп от писма на заинтересувани организации и хора. Необичайното хоби на бай Марин – да е „на всяко гърне мерудия”,

 

често му носи подигравки

 

и неразбиране, но той не се отказва да пише за всичко, което не му харесва и да дава акъл даже на професори. Така през 2002 г. Станчев е направил добронамерени забележки на академик Георги Марков за неговия учебник по история за X клас. От МОН надлежно му благодарили в писмо и го похвалили за „демонстрираната историческа култура и заинтересованост”. Още през далечната 1988 г. билетопродавачът изпратил до ръковоството на БДЖ своя концепция за промяна на структурата на железниците. За такива като него народът казва „шило в торба на стои” – през 1985 г. Марин Станев дава акъл как най-добре да се построи новата  ж п линия Попово-Разград-Самуил. Товага зам.шефът на БДЖ дори го кани да участва в предварителното обсъждане на проекта за строителството. През 1990 г.

 

от Попово до Кремъл пристига обширно писмо,

 

в което Станев съветва как да бъде организирана новосъздадената президентстка институция на СССР. Железничарят обръща внимание на Михаил Горбачов, че не бива да съвместява партийната си и държавна длъжност. С любезно писмо от Москва благодарят на Станев и се съгласяват с неговите идеи. Неуморимият пенсионер от Попово е писал до десетки официални исттитуции и по други поводи: през 1987 г. до Мнистерския съвет (предложение за ново териториално устройство на страната), до Министерството на отбраната (какво да се направи с мавзолея), през 1995 г. до тогавашния външен министър Георги Пирински (за някои тенденции в международните отношения на България), до парламента (за преместването на Народното събрания в нова сграда), до министър-председателя Иван Костов (предложение за съдбата на някои сгради в София) и т.н. Години наред към дома на Станев на ул. „Зараевска” в Попово пощенският раздавач

 

носи пълна чанта

 

с официалните отговори на институциите. 

През 1999 г. железничарят се изявява в нова светлина – като дарител. Той предава на Националния исторически музей в София 16 ценни документи от своята практика – свидетелства, карти, паспорти и ж п документи от периода 1926–1948 г. За което тогава получава съответния предавателен акт № 4445, лично от бившия министър и шеф на НИК проф. Божидар Димитров.

Но както се казва в класическата фраза – „никой не е признат за пророк в собствената си страна”. След пенсионирането си бай Марин има една болка – в БДЖ не му дават безплатна карта за пътуване по влаковете. Формалната причина е, че веднъж е прекъснал дългогодишния си стаж като железничар. Но Станев не се предава – за проблема си пише до ООН, до Еврокомисият, до министерството на външните работи на Чехия, дипломатическото ведомство на Малта и др. Писмо молба на поповчанина през 2008 г. стига дори

 

до двореца Бъкингам.

 

В канцеларията на британската кралица Елизабет II разгледали по същество жалбата на Марин Станев за безплатното возене по БДЖ и му отговорили дословно:

„Уважаеми г-н Станев,

Кралицата благодари за писмото Ви – тя се запозна с проблемите около Вашата служба в българските железници. Нейно Величество не може да вземе отношение и да се намеси във вътрешните работи на друга суверенна държава.”

Днес това писмо с кралския герб на Бъкингам палас заема почетно място в дома на железничаря Марин Станев. Както се казва – той не дочакал кралската милост, но колцина българи могат да се похвалят, че Елизабет II им е писала.

 

Наборе.бг

 


Кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II

Иван Костов също получавал съвети за управлението от пенсионера

Иван Костов също получавал съвети за управлението от пенсионера

В пощата на Георги Пирински често пристигали писма от бай Марин

В пощата на Георги Пирински често пристигали писма от бай Марин

Бащата на перестройката Михаил Горбачов се съобразил с идеите на поповския пенсионер

Бащата на перестройката Михаил Горбачов се съобразил с идеите на поповския пенсионер