nabore.bg

Докторе, защо?

Здравословен живот: Изберете диета според метаболизма си

Когато говорим за “бърз” и “бавен” метаболизъм, ние имаме предвид бързината и умението на нашите тела да превръщат хранат в енергия и специфични вещества. Много са факторите, които имат значение при изготвяне на индивидуален хранителен режим – генетични фактори, етническа принадлежност, ниват ана хормоните, щитовидната жлеза, чувствителност към храната и алергии, нивото на инсулина, количеството телесна мазнина, възрастта. Дори не сме споменали традициите, психологията и дори пристрастяването към определени храни.

Така, че определянето на индивидуален план никак не е лесно. Има десетки методи за определяне, които претендират да определят перфектната диета за вашия тип. Разбира се, на тези методи трудно могат да обяснят какви са точно тези ”типове”  и как се определя. Някои системи за определяне на типа на тялото са на хиляди години - като Аюрведа, например. Някои нови методи звучат доста обещаващо, но изискват анализ на кръвта и косата, което не е особено практичн за много хора. Други, като например, диетата според кръвната група, са доста неубедителни.

Започнете с най-простия план. Най-важното е да знаете, че здравето и храненето вървят ръка за ръка. Основните правила са много прости – протеини от най-добрите източници; и зеленчуци в неограничени количества; храна, богата на фибри; умерена консумация на плодове с високо съдържание на захар; качествена естествена мазнина като масло, зехтин, мазнина от ядки и семена. След пресмятане на калории, броене на залци и прилошаване от глад, е важно да разберете, че правилото за всички диети и за всеки метаболизъм е храненето с естествена храна – това, което си уловил, това, което си отгледал и откъснал.

Това е рецептата за успех!

 

Наборе.бг