nabore.bg

България

В Чешкия център: Изложба на коледни украшения

Изложба на коледни украшения от съвременни чешки дизайнери се открива в салона на Чешкия център в столицата на 6 декември 2022 г. от  18:00 часа.

Проектът е подготвен специално за Чешкия център в София от кураторката Адела Помоти и графичния дизайнер Ондржей Хорачек. Събитието се реализира с подкрепата на област Либерец (Чехия) и посолството на Чешката република в София.

Добър дизайн винаги означава добра комбинация от външен вид и функция, но и съобразяване с нуждите на крайния потребител. Може ли тази норма да се приложи и за коледните играчки? Стане ли дума за коледна украса, повечето от нас си представят крещящи цветове, лъскави материи и претрупани форми, често лишени от какъвто и да е стил, а за функционалност и дума да не става, но за сметка на това приети като част от Коледа. Редица съвременни дизайнери разчупват утвърдените клишета за коледна украса и проектират коледни украшения – обекти, служещи в повечето случаи и като интериорна декорация. Тази изложба представя селекция от изделията на чешки дизайнери и на чешки фирми, които не се страхуват да работят заедно с тях,  и показва коледни играчки, които по форма, концепция или използван материал се различават от често срещаните на пазара. Изложбата предлага и кратка екскурзия в историята на коледното украшение, което – извадено от контекста на традиционно претрупаната коледна елха – изненадва със своята уникалност и художествено своеобразие.

Съвременното чешко авторско творчество в областта на коледната украса се отличава на първо място с минимализъм и непретенциозност, абсолютно противоположни на традиционно претрупания и лъскав коледен кич. Съществува и друга линия на творчество, която – за разлика от предишната – използва традициите в декорирането, трансформира ги и създава наистина закачливи и привлекателни, но същевременно прецизно оформени артефакти, или пък иронично коментира темата за коледното консуматорство.

И двете гледни точки обаче споделят уважението към занаятчийската традиция и прецизната ръчна обработка, към разнообразието на материали, стремежа към устойчив дизайн или рециклиране, както и от изискването да се произвеждат предмети с история, които с любов да бъдат предавани от поколение на поколение.

Изложбата ще продължи до 10 февруари 2023 година.

 

www.nabore.bg