nabore.bg

България

До края на август: Изложба на чешка керамика в Бургас

До 31 август 2022 г. ще продължи изложбата "CLAYPAUSE" на известния чешки дизайнер на порцелан и керамика Роман Шедина. Ексспозицията е разположена във филиала в Бургас на Националната художествена aкадемия /Пристанищен комплекс, "Магазия" 1, етаж 2/.

През 2019 г. LAUFEN PRAGUE GALLERY организира изложба на чешкия дизайнер и художник на керамика Роман Шедина и на поканените от него няколко творци, принадлежащи към настоящото и настъпващото поколение. Изложбата изследва защо хората са заобиколени от керамични вази и страстта, която се крие зад това. В изложбата няма да видим конкретната ваза. Тук тя е възприета като крехка, понякога почти невидима или обратното – допустима деформация. По същество това са възприятия, които художниците пресъздват с оригиналния си почерк. Проектът е придружен от текстове, равностойни произведения на изкуството, на значими личности.

Роман Шедина е роден през 1982 в Бехине. Той налага чешкия дизайн на порцелан и керамика в архитектурата. Прави изложби в Чехия и в чужбина, творбите му са включени в колекциите на Музея на приложните изкуства в Прага, Моравската галерия в Бърно, Музея на керамиката във Вестервалд (Германия), Арт център Марк Ротко в Латвия, Porzellanikon Europaisches Industriemuseum в Зелб, Германия, The Zepter Gallery в Белград, Сърбия и в частни колекции. От 2017 г. работи като преподавател в Средното училище за приложни изкуства в Бехине. Има редица номинации и награди в Чехия и чужбина.

„Съвършената ваза е част от историята на всеки един от нас. Представете си, че това, което преживявате  през живота си, носите в себе си нататък и душата ви се пълни с нещо, което може да е красиво или не. Като пощенска кутия за множество признания, като бяло платно, което очаква всеки един ден да е изпълнен с множество преживявания. Сега, тук и занапред.  Оживява с нас или чака някой да спре и да го забележи... Обичам вазите, защото те говорят, проговарят чрез материала, от който са направени, чрез формата, декора и големината си…“ (Роман Шедина, из есето му "Животът на вазата").

 

www.nabore.bg