nabore.bg

Дом и двор

Избери дърво: Дрянът носи дълголетие

Чудотворното растение присъства и на сватби, и на кръщенета

 

Човек, и да иска, не може да има всички дървета в двора си. Но нашите предци са компенсирали това, като са държали винаги в домовете си предмети със специално предназначение /полезно, предпазно и магическо/, изработени от най-важните за тях дървета – дъб, явор, ясен, бук, бряст. Всички те са с огромни корони и мястото им не е в градината. Но едно от тези култови за българина дървета заема малко място и спокойно може да се отглежда във всеки двор – това е дрянът.

В нашата народна култура той се счита за  вълшебно дърво, носи надежди за здраве, дълъг живот и добър късмет. Символ е на  дълголетие и заради тежката, жилава и здрава дървесина. От дрян са правили най-здравите и красиви оръжия,

 

най-сладко свирещите кавали

 

и дървените части на гайдите. Твърдата дървесина позволява да бъде шлифована до блясък, а по-късно в нея вплитат и сребърни инкрустации. Присъства в много обичаи, като се използва за гадания и наричания. От дрян е пръчката, с която на Игнажден полазникът разръчква огъня, криваците на коледарчетата, сурвачките на сурвакарчетата. На Бъдни вечер на трапезата има дрянови пъпки, които се прикадяват заедно с другите храни, а после ги пукат в огнището за здраве и за късмет. В мълчаната вода на зимните лади, при пеенето на пръстените, винаги има дрянови клончета с цъфнал цвят. Дрянът обезателно присъства и на сватбите, и на кръщенетата.

В дворовете се отглежда като културно растение едроплодният дрян, като наред с плодовете високо се ценят и много добрите му декоративни качества - ранен цъфтеж, добре облистена корона и красиви плодове. Дрянът може да се оформи и като дърво, и като храст. Дървовидните форми са високи до 3-4 м, с красива широко разлата корона, а храстовидните

 

са много колоритни

 

 и влизат по-рано в плододаване.

Дрянът е дълголетна култура - живее до 100 години. Може да се отглежда на всякакви изложения и почви, но най-подходящи за него са по-топлите и проветриви места в подножията на планините и възвишенията и по-богатите и свежи почви. Той плододава по-добре при чуждо опрашване, затова е подходящо в дворната градина да има поне два сорта.

 

Ако е засадено само едно дръвче,

 

за да се опраши, е достатъчно, когато цъфти, под него да се поставят разцъфтели клонки от див дрян в кофа вода.

Плодовете на дряна са използвани от човека още в древността не само за храна, но и като важно лечебно-профилактично средство. Те са богати на вит. С, лесно усвоими органични киселини и минерални соли. В свежо състояние се консумират едва когато омекнат. От плодовете на дряна се приготвят много вкусни сокове, компоти, сиропи, конфитюри, мармалади, желета, пестили.

 

Наборе.бг