nabore.bg

Интервю

Музикантът Иван Лечев за виното и любовта: За мен и жена ми всеки ден e Трифон Зарезан

Грешка е виното да се държи във фризер, казва китаристът който стана спец по божествената напитка

 

Пред празниците Трифон Зарезан (по стар стил) и Свети Валентин разговаряме с музиканта от ФСБ Иван Лечев, който споделя познанията си на сомелиер (обучен професионалист с богати познания в областта на виното), дава препоръки как да изберем качествено вино, как да съхраняваме напитката на боговете и разкрива кое е най-хубавото вино в България.

-Иване, кое е най-хубавото вино по нашите райони?

-От червените сортове ми харесват в Южна България и то най на юг – Хасково, през Ивайловград, Коларово. Пътят, който е между Бургас и Пловдив, а не който минава през Стара Загора, а през Тополовдград. Там са едни от най-добрите изби и вина. В Северна България добре виреят кабернетата, а в южна е царството на мерло и сира. Добър е маврудът, който е около Асеновград, Чирпан, Пловдив. Доброто мерло е на юг от Балкана. Предпочитам го, защото има силно плодово присъствие и е мощно. Напоследък французите правят по леки на градус вина, пивки, за да може да се пие по повече и по-дълго. Нашите са досат силни и бързо изпадаме в опиянение. Аз харесвам плътните силни вина. Виното е здравословно, ако не се прекалява, пречиства кръвоносните съдове. Антиоксидант е и се твърди, че маврудът действа антиканцерогенно.

-Как да избираме вино, когато не произвеждаме собствено, а купуваме?

-Още като разгледате бутилката, тя трябва да изглежда класно. Качествените вина се продават в бутилки с вдлъбнато дъно. Рядко се случва някой да инвестира в скъп етикет и бутилка и да сложи вътре лошо вино. На всички етикети пише, че има сулфити, те го предпазват от нежелани бактерии. Поглеждайте алкохолния процент. Нормално е той да е 13%, а 14-15% вече е доста силно вино.

-Как да го съхраняваме вкъщи?

-Легнало, за да може напитката да мокри тапата. Иначе коркът изсъхва, свива се и в бутилката ще проникне въздух. Аз държа моите вина хоризонтално. Не бива и да са на прекалено студено, нито на прекалено топло. Между 8-10 градуса и да са на тъмно.

-Можем ли да разпознаем ментето?

- Мътният цвят е гаранция, че нещо не е наред. Ако виното не е отлежало 10-15 години, не е редно в него да има землисти, кафяви отенъци. Ако е мътно, го върнете. След като го оцените по цвят, преди да отпиете се помирисва, ментето си личи веднага. Ще лъха на застояло, на спарено и ще има силни ацетонови нотки, ако съдовете, в които е правено не са били почистени добре. Силният дъх на карамел също е признак, че виното е окислено. Най-малкото нещо, което дразни обонянието, със сигурност ще дрази още повече на вкус.

-Формата на чашата може ли да промени качествата на виното?

-Да, бил съм свидетел на това. Има едни големи бургундски чаши, в които като налееш дори не толкова добро вино, то може да развие неподозирани качества. Червеното не се сервира студено, защото това убива качествата му. Напоследък има лоша практика хората да държат вината във фризери. Това е грешка. Когато една напитка е замразена, вкусът й стои затворен в нея и няма как да го оцениш. Оптималната температура е 6-8 градуса и за виното и за бирата. Най-добре е бялото вино да се изстуди в шампаниера с лед. Не бих сложил в едно хубаво вино лед – той съсипва напитката.

-Тирбушонът какъв трябва да е?

-Професионален най-добре. Бутилката се отваря плавно, а не с плясък. Не бива да се чуе „пльок”, защото се смята, че това стряска виното. Изключение прави шампанското.

-Какво да гледаме, когато си купуваме вино?

-На етикета трябва да пише контролиран регион. Това значи, че се контролират лозовите масиви. В България вече има специализирани магазини за вино, в супермаркетите и големите вериги също се продават напитки за ценители. В момента има хубави вина между 12 и 25 лв. Под 8 лв. е трудно да се намери нещо добро.

-Кои храни са враг на виното?

-Виното е фина напитка, нищо люто и кисело не му подхожда. Шоколадът също се смята за неподходяща храна с вино. Макар, че напоследък се появиха все по-странни съчетания – елементи на китайската кухня, се съчетават с елементи на европейската. Това се нарича фюжън. Зависи дали обичате да експериментирате или сте по-консервативни. Аз съм от любопитните. Имайте предвид, че по празниците се пускат ментета, не купувайте на доверие, за да не си развалите празника.

-Защо стана сомелиер?

-Сомелиер съм от 10-на години. Мой приятел – Иван Иванов от Харманли произвежда вино, а от мен е марката. Разбрах, че прави вино от 40 г. и когато го опитах бях смаян, че някой може да направи такава напитка в полудомашни условия. Реших да инвестирам в етикет и в бутилиране, а виното да е от него. Така и пише на етикетите – произведено от Иван Иванов, под патронажа на Иван Лечев. Виното е червено. Бялото вино трудно се получава добро у нас.

-Със съпругата ти Жени Александрова, как ще прекарате 14 февруари?

-За нас всеки ден е Трифон Зарезан и Свети Валентин. Много добре си живеем и се разбираме.

 

Интервю на Драгомира ИВАНОВА

Вестник „Златна възраст”


Китаристът е съпругата му

Китаристът е съпругата му